pondělí 29. dubna 2024 Robert

Dostavba D1 u Přerova ohrožena? Proti odpůrcům dálnice vznikla petice

Sdružení pro rozvoj dopravní infrastruktury na Moravě zorganizovalo petici proti odpůrcům dostavby posledního úseku D1 u Přerova. Podle sdružení je tato důležitá dopravní stavba kvůli podaným žalobám a obstrukcím ohrožena a zbytečně se prodraží. „Petici je možné podepsat na internetu i pomocí podpisových archů," řekl novinářům předseda sdružení Libor Lukáš.

Poslední úsek D1 odvede automobilovou dopravu z Přerova, kde nyní řidiči denně čekají desítky minut v dlouhých kolonách. Stavba musí začít nejpozději na podzim 2021, kdy pro ni končí výjimka z EIA. Ředitelství silnic a dálnic už podalo žádost o stavební povolení, stavební řízení by mělo být zahájeno na podzim.

Proti změně územního rozhodnutí na stavbu dálnice D1 z Přerova do Říkovic bylo ale v létě podáno několik žalob. Nemají odkladný účinek a příprava této důležité dopravní stavby pokračuje. Soud ovšem může územní rozhodnutí zrušit. Žalobu podala například organizace Děti Země i někteří obyvatelé Dluhonic u Přerova, v jejichž blízkosti trasa rychlostní komunikace vede.

„Jde o to, aby aktivisté pochopili, že jsou pouze sami. Že jsou jedinci, kteří brojí proti tomuto strategickém zájmu státu. Aby viděli, že veřejnost k tomu nemlčí a už toho má dost. Je to vzkaz jak pro aktivisty, tak i pro veřejnou správu, že tady jsou lidé, kteří už nechtějí, aby jim před domy neustále jezdily kamiony,“ zdůvodnil vznik petice Lukáš, který chce petiční archy předat zástupcům ekologických organizací a aktivistům, kteří mají k dostavbě D1 u Přerova výhrady.

Řízení o změně územního rozhodnutí na poslední část D1 u Přerova začalo na jaře 2017, zejména kvůli změně projektu mimoúrovňového křížení Přerov-sever, ze kterého se podle předsedy Dětí Země Miroslava Patrika nakonec stala komplikovaná okružní křižovatka nevyhovující normám. Organizace Děti Země požaduje posouzení varianty trasy dálnice D1 s odchýlením u Dluhonic asi o 150 metrů na východ směrem k Přerovu.

Autoři | Foto prerov.eu

Štítky ČR, stavby, silnice, správa, D1, Přerov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Marie Maršálková

Pana Patrika umístit na nejfrekvenční ( i když těžko říct, která to je) ulici a všechny, kteří smýšlí jako on, přivázat k němu. Q

pátek, 2. října 2020, 23:44

Jan Novotný

Kalich se naplnil,frajeři....

pátek, 2. října 2020, 19:32

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.