neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

Senátní volby jsou rozhodnuty. Podívejte se, kdo v Olomouci a Přerově postupuje do druhého kola

Volební komise v Přerově a Olomouci právě sečetly poslední hlasy letošních senátních voleb. Do druhého kola senátních voleb v Olomouci postupuje Marek Ošťádal (STAN) s Janem Zahradníčkem (ANO). V Přerově první kolo ovládla Jitka Seitlová (KDU-ČSL), spolu s ní do druhého kola postupuje Petr Vrána (ANO).

V pátek a sobotu se kromě krajských voleb konalo také první kolo voleb do jedné třetiny Senátu Parlamentu České republiky. Z Olomouckého kraje si senátora volili v Olomouci a Přerově. V Přerově se do voleb přihlásilo 11 kandidátů, v Olomouci 7. Po dnešním sčítání z každé kandidátky postoupí dva z nich. 

V Olomouci získal nejvíce hlasů Marek Ošťádal (STAN).  Lístek s jeho jménem do urny hodilo 10 222 lidí, získal tak 26,60 procent. Na druhém místě skončíi Jan Zahradníček s 8 622 hlasy. Z celkového počtu mu tak připadlo 22,44 procent hlasů. 

V roce 2014 zvítězila v Olomouci Alena Šromová (KDU-ČSL). Ve druhém kole získala 53,87 procenta hlasů, za ní tehdy skončil Zahradníček.

Marek Ošťádal (47; STAN)  

Grafik a hudebník, zastupitel a starosta obce Náklo (od roku 2010). Zpěvák a kytarista v kapele Stracené Ráj, která zpívá pouze v hanáčtině. Je autorem fiktivní postavy Pepin z Hané a podílel se na tvorbě učebnice hanáčtiny pro základní školy.

Narodil se 28. srpna 1973. Absolvoval Střední odborné učiliště stavební. V letech 1989 až 1994 pracoval jako elektromechanik u podniku Dopravní stavby, poté se živil jako řidič v autodopravě a obsluha čerpací stanice. V letech 1999 až 2008 byl zaměstnán jako inspektor strážní služby v olomoucké vazební věznici a v letech 2008 až 2010 jako grafik u firmy Tiskárna Twin. V krajských volbách v roce 2016 neúspěšně kandidoval jako nestraník za hnutí STAN do zastupitelstva Olomouckého kraje, o rok později neuspěl ve volbách do Sněmovny.
Jan Zahradníček (60; ANO)  

Starosta obce Medlov (od roku 2010) a náměstek hejtmana Olomouckého kraje (od roku 2016). Do Senátu kandidoval již v roce 2014, tehdy se dostal do druhého kola.

Narodil se 28. února 1960 ve Šternberku. Vystudoval ekonomickou fakultu Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava. Poté pracoval ve státním podniku Uničovské strojírny, byl vedoucím odboru vnitřních věcí při Okresním úřadě v Olomouci, ředitelem Finančního úřadu ve Šternberku a téměř deset let působil jako vedoucí odboru interního auditu na Krajském úřadě Olomouckého kraje. V zastupitelstvu obce Medlov je od podzimních voleb roku 1998.

Angažuje se také v kopané, dříve fotbal aktivně hrál, později se stal rozhodčím. Působí ve Fotbalové asociaci ČR (FAČR) jako člen Pravidlové komise. Je ženatý, má dvě dcery.

Za těžké soupeře se navzájem považují Jitka Seitlová (KDU-ČSL) a Petr Vrána (ANO), které vyslali voliči svými hlasy do druhého kola senátních voleb na Přerovsku. Seitlová svou pozici senátorky po šesti letech obhajuje, Vrána kvůli kandidatuře na konci července složil mandát poslance. V prvním kole je dělí zhruba 2000 hlasů voličů. Oba doufají, že lidé přijdou i k druhému kolu voleb a že osloví voliče dalších protikandidátů.

„Jsem mile potěšena, bylo to překvapením, těch protikandidátů bylo opravdu hodně. Byli to silní kandidáti, do poslední chvíle jsem nevěděla, jak vše odpadne. V tuto chvíli jsem moc ráda, děkuji za podporu a moc prosím, aby šli voliči i do druhého kola," řekla Seitlová. Volby podle ní nebyly letos snadné, zaměřila se hlavně na kontaktní formu. „Půjde určitě o náročný souboj, protikandidát je z nejsilnějšího uskupení, které v České republice máme, ale nevzdávám to, naopak," dodala.

Podle Vrány, který byl rovněž potěšen důvěru voličů, je nyní pro druhé kolo důležité se zaměřit na slabá místa. „Myslím, že ten rozdíl je spíše v menších obcích, podle toho poté zvolíme strategii, snad se nám to podaří zlomit," řekl. I podle něj je důležité, aby lidé přišli volit v druhém kole, pokusí se oslovit i voliče ostatních kandidátů. „Uvidíme, jak se k tomu tito kandidáti postaví a zda někomu vyjádří důvěru či podporu. Paní doktorka Seitlová je politický matador, bude to velký souboj," řekl Vrána.

Seitlová bojuje o senátorské křeslo už podruhé

Dosavadní lidovecká senátorka Seitlová potvrdila kandidaturu do senátních voleb oficiálně až letos v červnu. Stejně jako v minulých volbách je kandidátkou KDU-ČSL a Zelených, podporu získala také od STAN a TOP 09. Vrána, který je neuvolněným přerovským radním a neuvolněným náměstkem hejtmana, kvůli kandidatuře do Senátu na konci července složil poslanecký mandát. ČTK tehdy řekl, že nechce alibisticky čekat na to, jestli bude zvolen senátorem nebo ne.

Dosavadní senátorka Seitlová před šesti lety vyhrála ve druhém kole senátních voleb nad bývalým ministrem dopravy Antonínem Prachařem, který tehdy hájil barvy ANO. Prachař kandidoval i letos a to jako nezávislý kandidát, ale v prvním kole neuspěl.

Autoři , | Foto Volby.cz

Štítky ČR, volby, senát, Olomouc, Ošťádal, Zahradníček, Seitlová, Vrána, Přerov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.