pondělí 29. dubna 2024 Robert

Ostře sledovaná Bečva. Řeka se v Přerově se zbarvila do oranžova

Po kyanidové katastrofě, která řeku Bečvu zasáhla před čtyřmi týdny, je velká část lidí ke změnám její vody všímavější. Přerované včera pozorovali zbarvení řeky do oranžova. Město uvedlo, že by nemělo jít o výrazně nebezpečnou látku, ze které by hrozil další úhyn ryb. Nánosy prý odtěží a úsek bude více kontrolovat.

Na nepřirozené zbarvení řeky upozornil Městskou policii Přerov tamní občan. Podle odboru životního prostředí by na vině mohla být stará kanalizační výusť u parku Michalov. „Byly odebrány vzorky blíže neurčené oranžové látky slizké konzistence, která se zachytila převážně na nánosech v řece. Nebyl zjištěn úhyn ryb, nemělo by se tedy jednat o zvláště nebezpečnou látku. Přesto budou v místě po dohodě s Povodím Moravy nánosy kontaminované látkou odtěženy," informovala Ivana Hřibová z přerovského magistrátu a dodala, že daný úsek, zejména část pod Michalovem, bude kontrolována.

Další problémy ve Vlašském Meziříčí

Zástupce vodohospodářského orgánu přerovského magistrátu zaměstnává také monitoring spojený s včerejším dalším únikem neznámé látky z kanálu ve Valašském Meziříčí. Látka se podle dostupných informací měla do Bečva dostat v místní části Juřinka - u Valašského Meziříčí, konkrétně z výusti, která vede z areálu bývalé Tesly Rožnov. „Byl detekován únik neznámé látky z toho inkriminovaného kanálu, který vede z rožnovské Tesly. Na hladině řeky se objevila pěna. Samozřejmě poté, co máme informace, že před pár týdny odtamtud vytekl kyanid, tak jsou všichni ostražití," řekl ČTK starosta Valašského Meziříčí Robert Stržínek.

Čtete také:

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS Olomouckého kraje

Štítky Bečva, Přerov, kontaminace, životní prostředí, voda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.