čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Most přes mlýnský náhon projde výraznou opravou, přibyde bezbariérový nájezd

Obyvatelé z přerovského Domu s pečovatelskou službou U Žebračky i z nedalekého sídliště, se dočkají generální opravy mostu přes mlýnský náhon Strhanec. Práce na mostě, který je téměř v havarijním stavu, bude zahájena na jaře a potrvá tři měsíce. Oprava bude stát město téměř tři miliony korun.

„Celkový stav současné lávky je hodnocen stavem číslo šest – tedy velmi špatný, další stupeň je už havarijní. Nechtěli jsme dopustit, aby bylo nutné mostek uzavřít, protože řada seniorů ho využívá jako spojnici a zkratku. Další zima by mohla mostek odsoudit k uzavření,“ řekl náměstek primátora Michal Zácha. Radní už pro realizaci vybrali firmu, která konstrukci za 2 miliony 934 tisíc korun během tří měsíců opraví. 

Plán opravy

Téměř osmnáctimetrová lávka pro pěší je ve spodní části zrezivělá a z částečně zdeformovaného zábradlí opadává nátěr. „Ocelová nosná konstrukce musí být otryskána a její korozí oslabená místa zesílena. Následně bude nutné provést novou protikorozní ochranu,“ informoval Jan Štajnar z přerovského magistrátu. S odvodněním mostu se nepočítá, neboť lávka nebude tvořit pevnou plochu. Konstrukce je navržena jako vzdušná, takže voda skrze ni propadává dolů. Novinkou včak bude bezbariérová rampa s opěrnými zdmi, která má být bezpečná jak pro vozíčkáře, tak pro kočárky. 

Renovací projde více podobných staveb

Přerov v posledních pěti letech do opravy mostů a lávek investoval už přes 48 milionů korun. Aktuálně se opravuje lávka v Riedlově ulici a most v Žeravicích. Další tři mosty či propustky v havarijním stavu na svou opravu zatím čekají. „Jedná se o most v ulici U Stadionu v Žeravicích, kde už máme vyřízené stavební povolení, dále je to propustek v ulici U Zahradnictví ve Vinarech, pro něj už jsme zadali projektovou dokumentaci. A další problém je u propustku u Újezdce, který bude z důvodu bezpečnosti uzavřen,“ vyjmenoval Miloslav Dohnal z přerovského magistrátu. 

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto město Přerov

Štítky most, lávka, Přerov, oprava, investice, pěší

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.