sobota 27. dubna 2024 Jaroslav

Nové a moderní oddělení hlídkové služby v Přerově má za sebou první měsíce provozu

Jsou to dva měsíce od otevření nového oddělení hlídkové služby Policie ČR na přerovském vlakovém nádraží. Moderní policejní stanice v historické budově nádraží stále přijímá nové policisty. Slouží zde policisté tzv. prvosledových hlídek. Nástup na toto oddělení je ideálním startem policejní kariéry, protože služba je tady různorodá a adrenalinová a noví policisté zde rychle získají zkušenosti ze zákroků a zásahů.

Policisté z oddělení hlídkové služby jsou vycvičeni na zásah při útoku aktivního střelce. „Na tyto situace jsme vyškoleni a vybaveni. Používáme samopaly, zastavovací pásy nebo různá páčidla, což kolegové z obvodních oddělení nemají,“ popisuje podpraporčík Ladislav Mišun z prvosledové hlídky. „Řídíme nová služební vozidla s ochranným rámem, pomocí něho můžeme např. násilně zastavit ujíždějící vozidlo pachatele.“

Oddělení hlídkové služby v září 2020 vzniklo v Přerově i Prostějově. V Šumperku obdobné oddělení funguje už několik let a v Olomouci prvosledové hlídky slouží na pohotovostním a eskortním oddělení. Na všech těchto útvarech jsou volná služební místa, na která mohou nastupovat noví policisté.

Jezdí prostě všude tam, kde se něco děje a kde je třeba rychle a rázně zasáhnout. Často jsou to různé rvačky, napadení, pokusy o sebevraždu, ale i manželské hádky, požáry nebo dopravní nehody, u kterých je ohrožen život osob. Vozí s sebou například i defibrilátor, kterým mohou obnovit srdeční činnost zraněného nebo nemocného. „Pokud mám zmínit nějaký zajímavý zásah z poslední doby, tak je to požár v Předmostí na Teličkově ulici, kde jsme v součinnosti s ostatními policisty evakuovali obyvatele hořícího bytu včetně domácích mazlíčků,“ doplňuje Mišun.

Policie novým policistům nabízí jistotu místa i platu, v Jeseníkách navíc i bydlení

Policie České republiky přijímá na obvodní oddělení v jesenickém okrese nové kolegy. Vedle obvodních oddělení v Jeseníku, Žulové nebo Zlatých Horách letos došlo k otevření policejní stanice v Javorníku. Noví policisté mohou počítat nejen se...

„Služba u prvosledové hlídky je mnohem akčnější a zajímavější,“ říká nadstrážmistr Marek Tkadlčík z nového přerovského oddělení, který v přímém výkonu slouží od února 2020. „Od dětství se mi policejní práce líbila, baví mě a dělám ji proto, abych mohl pomáhat lidem, kteří pomoc potřebují.“ A rychlost pomoci je hodně důležitá. Policisté často jezdí na “majáky”, aby zabránili spáchání trestného činu nebo zadrželi pachatele nebo dokonce zachránili lidský život. Když jste napadeni a zavoláte na linku 158, je to často prvosledová hlídka, která jako první přijede na místo události a zasáhne.

Tyto zásahy ale nejsou jedinou náplní činnosti prvosledové hlídky. „Co se týče klasické hlídkové činnosti, naše zájmová oblast je především přerovské nádraží. Dohlížíme nad veřejným pořádkem, kontrolujeme osoby a vozidla, jestli nejsou v pátrání,“ říká Mišun. Při současných protipandemických opatřeních kontrolují i jejich dodržování. „Je to důležité, proto se na tuto problematiku zaměřujeme. Kontrolujeme dodržování nasazených roušek, pití alkoholu na veřejnosti a nyní také dodržování zákazu nočního vycházení,“ dodává.

Policie České republiky je jeden z největších zaměstnavatelů v České republice. Poskytuje spoustu jistot a benefitů. Jistotu platu a místa, náborový příspěvek 75 tisíc korun, plat v plné výši v době pracovní neschopnosti kratší než 30 kalendářních dnů, plat v plné výši v době ošetřování dítěte mladšího 10 let, šest týdnů dovolené, fond pracovní doby jen 37,5 hodiny týdně atd.

Moderní služebna v historické budově nádraží hledá nové policisty

Podle podpraporčíka Ladislava Mišuna jeho nové působiště více připomíná domovské prostředí. Nově otevřené oddělení hlídkové služby totiž sídlí v historické budově přerovského nádraží a je zcela nově vybaveno, za což jsou policisté, kteří zde pracují, velice rádi. „Je tady všechno nové, máme tady nová auta, počítače, dvě kuchyně, kávovar nebo místnost s velkou televizi, kde probíhají instruktáže,“ říká Mišun.  Oceňuje, že na oddělení mají i pračku a sušičku: „Nemusíme si to zablácené oblečení nosit domů a vypereme to všechno na stanici.“ Toto jistě ocení i manželky a přítelkyně zde pracujících policistů.

„Hlavním tématem práce u policie je spolupráce a týmovost. Řada životních zkušeností během služby vede k navázání životních přátelství s kolegy. Ta často přesahují rámec práce a kolegové a jejich rodiny se spolu často setkávají i mimo službu,“ zdůraznil přátelské prostředí u policie vedoucí nově otevřeného oddělení Martin Ličman. Policie České republiky se o své členy a jejich rodiny stará. V celé republice je už víc než 43 tisíc policistů a policistek, kteří se navzájem podporují a pomáhají si. Ve službě i mimo službu. Víte, že když se policista ocitne v nouzi anebo potřebuje radu a pomoc, ať už pracovně nebo soukromě, může se v kterémkoliv jiném městě v republice bez obav obrátit na své kolegy, i když se osobně neznají?

Policie ČR zvyšuje početní stavy policistů a policistek v celém Olomouckém kraji

Nově nastupující získávají náborový příspěvek ve výši 75 tisíc korun, plat po nástupu do výkonu služby 31 tisíc korun plus příplatky, po 3 letech až 36 tisíc korun, pravidelné navyšování platu, a spoustu dalších benefitů včetně nároku na odchodné a výsluhový příspěvek po odsloužených letech. Průměrný plat policistů a policistek v Olomouckém kraji v roce 2018 činil 41 433 korun, za rok 2019 to bylo už 44 738 korun. Další informace na nabor.policie.cz

Chcete pracovat u Policie České republiky? Stačí vyplnit krátký formulář:

Napište první písmeno abecedy.

* Povinné položky.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky přerov, nádraží, policie, bezpečnost, hlídka, oddělení, nábor, práce, zaměstnání, příležitost, nabídka, policista

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.