neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

Karel Zejda stál u zrodu přerovské výroby kufrů a kufříků

Moravskému podnikateli Karlu Zejdovi, který se narodil 4. listopadu 1890, se někdy přezdívalo "přerovský Baťa". Ve 20. letech totiž v hanáckém městě založil továrnu, která chrlila záplavu lepenkových, koženkou potažených kufrů s vyztuženými rohy, které měla snad každá rodina. Pod jménem Kazeto funguje dodnes a náplň její výroby se příliš nezměnila, vedle kufrů a kufříků dnes nabízí také lepenkové úložné prostory, krabice či šanony.

Zejda se narodil ve vesničce Horní Loučky na Brněnsku v rodině chudého kováře. V Brně se vyučil svrškařem, tedy výrobcem svršků pro boty, a pracovat začal v Olomouci. Poté nastoupil do přerovské obuvnické firmy Jana Navrátila a záhy se oženil s dcerou svého zaměstnavatele Boženou. Po tchánově smrti se stal společníkem ve firmě a kvůli silné konkurenci se začal poohlížet po jiném oboru. A při poznávacích cestách po Evropě si uvědomil, jak moc mu chybí vhodné cestovní zavazadlo.

Začátek podnikání

Firmu na výrobu kufrů založil v roce 1925, o rok později si nechal zaregistrovat značku Kazeto. Sice by se nabízelo, že název pochází od slova kazeta, skutečnost ale byla jiná. Jednalo se o počáteční slabiky spojení Karel Zejda Továrna. Zejda také vymyslel slavné logo se lvem ležícím na kufru. Továrna vyráběla i kloboukové krabice, peněženky nebo dámské kabelky, pro všechno si produkovala také vlastní zámky a kování, dřevěné výztuže, lepenku, barvy či laky.

Zlatá éra

Na vrcholu se Kazeto ocitlo v 20. a 30. letech uplynulého století a ani druhá světová válka firmu nepoznamenala. „My jsme přesně věděli, které místo bylo vybombardované. Tam potom směřoval plný vagon našich kufrů, aby si měli lidé aspoň kam zabalit své poslední věci," vzpomínal později továrníkův syn a polistopadový spolumajitel Kazeta Karel Zejda mladší. Pohroma přišla s příchodem komunistů k moci. Firma byla znárodněna a Zejdovy pronásledoval režim.

Smutný konec

Někdejší majitel ještě chvíli pracoval v Kazetu jako správce, později byl přeložen do Hodonína. Tam se mu ale moc nechtělo, a jelikož k tomu všemu trpěl těžkou cukrovkou, dal výpověď. Tím ale tlak režimu neustal. Komunisté Zejdovým zabavili byt a kdysi slavný podnikatel se odstěhoval na chatu v Penčicích, kde pomáhal v místním družstvu. Po sérii exekucí přišel na řadu i snubní prsten, který už ale Zejda odmítl vydat, a tak putoval na dva a půl roku do vězení ve slovenské Ilavě.

Jeho manželka Božena to psychicky neunesla, pokusila se o sebevraždu skokem z okna a zmrzačila se. Karel Zejda pak zemřel v nuzných poměrech 13. března 1977 ve věku 86 let. Restituce kdysi slavného podniku byla ukončena po vleklých jednáních až v roce 1997 a Kazeta se ujali Zejdův syn a dcera. Dnes firmu vedle potomků rodiny Zejdů spoluvlastní také bývalý důstojník BIS Vladimír Hučín, který zdědil podíl Karla Zejdy mladšího, o něhož se staral.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Kazeto.cz

Štítky hospodářství, firmy, Zejda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.