neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

V Přerově se rozšíří zóny se zákazem konzumace alkoholu na veřejnosti o nová místa, vytipovali je strážníci

O okolí bývalého hotelu Strojař či nábřeží se rozrostou zóny, kde je v Přerově zakázáno popíjení alkoholu na veřejnosti. Rozšířit počet těchto míst se rozhodli přerovští radní především kvůli lidem pod vlivem alkoholu, kteří dělají problémy. Místa vytipovali strážníci, kteří se denně potýkají s potížisty, kteří s „krabičákem“ polehávají na lavičkách u Bečvy nebo postávají s „lahváčem“ v Pasáži. Užívat alkoholické nápoje bude v těchto zónách zakázáno od ledna, schválit to ještě musejí zastupitelé, sdělila dnes Lenka Chalupová. Vyhláška zakazující na vybraných místech pití alkoholu platí v Přerově od listopadu 2011.

Mezi nové lokality patří například celé nábřeží Protifašistických bojovníků, nábřeží Edvarda Beneše, okolí městského rybníku, dvorní trakt v Kozlovské ulici nebo okolí hotelu Strojař, kde se scházejí bezdomovci. Alkohol má být zapovězen i v okolí parku s majákem či nedalekého ústí mlýnského náhonu Strhanec. "Do lokalit jsme zařadili i pasáž mezi ulicemi Kratochvílova a Palackého a parčík před Přerovankou v Kainarově ulici, protože i toto jsou oblíbená místa lidí, kteří holdují popíjení venku," uvedl primátor Petr Měřínský (ANO).

Nová místa pomáhali vybírat strážníci, kteří se s problémovými lidmi závislými na alkoholu setkávají nejčastěji. "Chovají se často nepřístojně. Dopouštějí se verbálního i fyzického napadání a obtěžují ostatní občany. To je také jeden z důvodů, proč je třeba rozšířit zákaz i na další místa," uvedl šéf strážníků Omar Teriaki. Podle něj nelze předpokládat, že by strážníci vypisovali bezdomovcům pokuty, míjelo by se to totiž účinkem. Citelnou a vymahatelnou hrozbou je však podle něj odebrání alkoholu.

Bezalkoholové zóny má Přerov od konce roku 2011, dosud zahrnovaly zákaz pití téměř na třech desítkách míst, šlo zejména o prostranství v centru města, u kostelů, hřišť, ale i v konkrétních ulicích. Naposledy se podle zjištění ČTK tyto plochy rozšiřovaly v roce 2013 o místa před obchodními domy. "Ministerstvo vnitra nás však již upozornilo, že to zahrnuje již prakticky celý Přerov a že to bude již zřejmě poslední místo, které by nám odsouhlasili," řekl v únoru 2013 tehdejší primátor Jiří Lajtoch (ČSSD).

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Přerov

Štítky ČR, správa, zákon, alkohol, Přerov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.