čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Lidé v Hranicích si mohou na náměstí zahrát obří šachy

Netradičním způsobem se rozhodly letos Hranice na Přerovsku oživit centrum města v adventní době. Na Masarykovo náměstí instalovaly šachy nadměrné velikosti, královskou hru si tam může zahrát každý. Šachové figury podle zástupců města alespoň částečně nahradily vánoční program i tradiční vánoční trhy, které se nekonají kvůli pandemii koronaviru. Letošní novinkou hranických Vánoc je i betlém řezbáře Jiřího Halouzky s 22 sochami v životní velikosti.

Šachy na náměstí rovnají každé ráno zástupci Městského kulturního zařízení a večer je také uklízejí. „Když jsme se s vedením města dohodli, že zrušíme vánoční program, jako je kulturní vystoupení na pódiu či kluziště, chtěli jsme i v této pohnuté době navodit příjemnou vánoční atmosféru. Cílem bylo vyzdobit náměstí tak, aby navozovalo vánoční atmosféru, sloužilo k individuálním procházkám a také zpříjemnilo lidem adventní čas. A v této souvislosti vznikl mimo jiné i nápad šachů," řekla ředitelka zařízení Naděžda Jandová.

Městské kulturní zařízení je chtělo původně dát vyrobit na zakázku ze dřeva, natřít je a vánočně obléci, nakonec ale našlo prodejce plastových šachových figur vysokých kolem 65 centimetrů. „Šachy každý den uklízíme, šachovnice zůstává na místě. Sleduje je přes den spolu s betlémem kamera městské policie se záznamem," doplnila Jandová. Dodala, že šachy chce kulturní zařízení využívat hlavně k oživení centra města v létě a při akcích, jako jsou například Dny evropského dědictví.

Ozdobou náměstí je letos také Halouzkův betlém i vánoční stromeček plný lístečků s vánočními myšlenkami, recepty, zajímavostmi, básničkami, koledami či vtipy. Kulturní program podobně jako v nedalekém Přerově nahradila každý den reprodukovaná hudba, hrají se koledy a vánoční písně. Hranická podloubí jsou zaplněna stromky, které nazdobily školy, školky či místní spolky. Zrušit muselo město letos vánoční trhy i kulturní vystoupení. Na náměstí chybí kluziště, jež se loni těšila velké oblibě.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky zábava, šachy, správa, Hranice, Přerovsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.