pátek 26. dubna 2024 Oto

Městský dům v Přerově má nového nájemce. Kavárnu a restauraci otevře v příštím roce

Historický Městský dům v Přerově by měl příští rok po roce znovu otevřít svou restauraci a kavárnu. Nového provozovatele vybrali radní, měla by se jím stát společnost Apetit. Pokud to epidemická situace dovolí, gastronomické prostory Městského domu by se měly otevřít od 1. března 2021. Řekla to mluvčí radnice Lenka Chalupová. Předchozí provozovatel vypověděl smlouvu v březnu, jako důvod uvedl neúspěch při žádosti o úvěr i současnou situaci v souvislosti s pandemií koronaviru.

„Společnost Apetit v gastronomii v Přerově podniká už řadu let, provozuje například Bistro Modrák, rozvážku jídel, výdejny stravy v podnicích a podobně," uvedla mluvčí radnice.

Nájemce hledaly Kulturní služby města Přerova několik měsíců, firma Apetit byla nakonec jediným uchazečem. „Nový nájemce bude platit nájem 100 korun měsíčně a samozřejmě všechny energie spojené s provozem. Podmínkou radních byla provozní doba restaurace ve všedních dnech denně do 20:00 s tím, že do budoucna se může rozšířit i na víkendy. Nájemce bude zajišťovat i cateringové služby na kulturních a společenských akcích, které se konají v sálech Městského domu," doplnila mluvčí radnice.

Historický dům měl naposledy v nájmu místní Hotel Jana, jehož provozovatelem je pražská společnost LH Hotels. Společnost uzavřela nájemní smlouvu v lednu loňského roku, plánovala provozovat restauraci a kavárnu po dobu pěti let a počítala i s rozsáhlou přeměnou interiéru. I jí bylo bylo tehdy vyměřeno symbolické nájemné ve výši 100 korun měsíčně. Podle primátora Petra Měřínského ukončení smlouvy vysvětlili neúspěchem v žádosti o úvěr na rekonstrukci restaurace. Odvolávali se i na jarní protikoronavirová omezení, kvůli kterým musel být dům uzavřen.

Městský dům od roku 2014 do konce roku 2018 provozovaly Kulturní a informační služby města Přerova, podnik byl ale prodělečný, radnice na provoz doplácela každoročně zhruba 1,5 milionu korun.

Historický Městský dům stojí na Masarykově náměstí od roku 1897 a patří k největším a nejvýznamnějším restauračním a zároveň kulturním zařízením ve městě. Konají se tam divadelní představení, koncerty i plesy. Jde o architektonicky významnou stavbu, která je v majetku Přerova. Nabízí hostům 80 míst v restauraci, 20 v salonku a 30 v kavárně, sál je pak určen pro 410 návštěvníků a na balkóně je 120 míst ke stání.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto mdprerov.cz

Štítky ČR, správa, restaurace, Přerov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.