pátek 29. března 2024 Taťána

TIP NA VÝLET: Hranice neznamenají jen propast, nabízí i jeskyně, zříceninu hradu nebo pozoruhodné vyhlídky

Hranice na Přerovsku jsou známé především díky nejhlubší zatopené propasti na světě, ale nejdeme zde i řadu zajímavých vyhlídek a spoustu dalších zajímavostí. Výlet nedaleko Olomouce určitě stojí za to a není nijak náročný.

Auto necháváme na parkovišti, které se nachází naproti Jurikova prameně v ulici Generála Svobody. Z parkoviště vyrážíme směr lázeňský dům Moravan, kde narazíme na červenou turistickou značku, po které budeme pokračovat ke kapli sv. Pelegrina. Na tomto úseku je pár nepojmenovaných vyhlídek na řeku Bečvu a zároveň je možné se podle směrovek dostat k Zbrašovským aragonitovým jeskyním. V případě, že budeme chtít navštívit i jeskyni, je lepší se předem podívat na otevírací dobu.

Od kaple se držíme stále červené značky až k Hranické propasti. Na tomto úseku si projdeme kolonádu, železniční stanici a budeme procházet podél tenisových kurtů a minigolfu.

Hranická propast je nejhlubší propast v zemi. Suchá část má 69,5 metru a zatopená 450 metrů, což z ní dělá dokonce nejhlubší zatopenou jeskyni na světě. Od propasti pokračujeme po červené, nejdříve narazíme na zříceninu hradu Svrčov s vyhlídkou a o kus dále na vyhlídku se sochou sv. Jana Nepomuckého, která zde stojí zhruba od roku 1770.

Červené značky se držíme až na Masarykovo náměstí, kde stojí kostel Stětí sv. Jana Křtitele, který byl postaven roku 1754 až 63. Na náměstí nalezneme i věž Staré radnice, muzeum a další zajímavosti.

Z náměstí jdeme po žluté značce a po přejití mostu přes řeku Bečvu budeme procházet sady Československých legií, kde opět nalezneme pár zajímavostí, jako například pomník, altán a fontánu. Poté už se držíme ulice Generála Svobody až k parkovišti. Celá trasa má zhruba sedm kilometrů a není nijak náročná.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jakub Holub

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.