pátek 26. dubna 2024 Oto

Bývalý strážník dostal za zastřelení mladíka v baru dva roky vězení

Bývalý přerovský strážník Robert Fryč by si za zastřelení mladíka loni v lednu v Přerově měl odpykat dva roky vězení. Rozhodl o tom dnes přerovský okresní soud.

Čtyřiačtyřicetiletý muž půjde do vězení za usmrcení z nedbalosti, soud mu zároveň na osm let zakázal nosit střelnou zbraň. Třiadvacetiletého mladíka Fryč zastřelil ve službě ve chvíli, kdy řešil potyčku před místním barem. Událost vyvolala ve městě velké emoce, strážník po incidentu od městské policie odešel.

Podle soudu Fryč při řešení incidentu před barem reagoval zcela neadekvátně. Během zákroku vytáhl z pouzdra služební zbraň a odjistil ji. Ústí hlavně přitom v osudné chvíli přiložil ke kapuci poškozeného. Mladíka střelil do hlavy, zemřel na místě. Žalobkyně tvrdí, že mladíka zastřelil ve chvíli, kdy na poškozeném již klečel jeho kolega, podle soudu se však průběh děje nepodařilo zcela prokázat.

Bývalý strážník se hájil s tím, že výstřel vyšel nešťastnou náhodou. Uvedl, že se v té chvíli cítil bezprostředně ohrožen nejen pobíhajícím psem, ale byl také napaden. Ve chvíli výstřelu mu údajně zřejmě někdo do ruky strčil.

Žalobkyně Daniela Kollárová chtěla případ původně posoudit jako vraždu, vrchní státní zastupitelství s tím však nesouhlasilo, a na Fryče proto nakonec podala obžalobu z usmrcení z nedbalosti. Při závěrečné řeči se dnes však ke svému původnímu návrhu vrátila. Podle ní nelze čin kvalifikovat jinak než vraždu a žádala proto, aby byl případ předán krajskému soudu. Soud to odmítl.

Čtěte více:

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.