čtvrtek 28. března 2024 Soňa

V centru Přerova budou od neděle vystaveny hned dva velké betlémy

V centru Přerova na Horním náměstí budou od neděle zpřístupněny dva velké betlémy. U Galerie města Přerova uvidí lidé dřevěný betlém se šesti vyřezávanými biblickými postavami a Ježíškem.

Figury téměř v životní velikosti před pěti lety vytvořili studenti Střední řezbářské školy z Tovačova. Další betlém čítající přes 120 figur budou moci spatřit lidé jen o pár metrů dále v zámku, kde galerie sídlí. Jedná se o takzvaný Zbořilův betlém.

Betlém od středoškoláků, se šesticí vyřezávaných biblických postav s Ježíškem v jesličkách a dvěma beránky, se v mostním oblouku zámeckého příkopu před galerií objeví již popáté. Loni podstoupil odbornou opravu. "Museli jsme sochy nechat odborně ošetřit a očistit, některé potřebovaly zatmelit spáry, jiné vyplnit praskliny. Na mnoha místech bylo také nutno nechat dolepit ulomené části a znovu skulptury namořit," řekla ČTK vedoucí Galerie města Přerova Lada Galová.

Figury, jesličky s Ježíškem a malé stádo oveček vznikaly jako studentská práce v dílnách tovačovského řezbářského učiliště. Na výrobě dřevěných figur, z nichž nejvyšší dosahuje 1,6 metru, pracovali studenti třetího a čtvrtého ročníku školy. Studenti se při výrobě betlému učili, byla to součást jejich odborného výcviku, za který dostali známky. Nyní je betlém v majetku města.

Jen o několik metrů dále v budově zámku bude od neděle zpřístupněn také kompletní takzvaný Zbořilův betlém, jehož autorem je sázavský řezbář Bedřich Zbořil. Do betléma autor zařadil přes 120 figur, které vytvořil na objednávku přerovského muzea v letech 1997 až 2009, uvedli na svých stránkách zástupci přerovského muzea. Figurky z lipového dřeva představují nejen tradiční betlémské postavy, ale i výjevy z běžného života. Nechybí v něm proto například lidová zabijačka a lidé si mohou prohlédnout i různé řemeslníky při práci.

Vánoční atmosféru v obou prostorech doplní také výstavy. V samotné galerii se s první adventní nedělí otevře výstava s názvem Poetika starých Vánoc. Představí dobové vánoční pohlednice či stará novoroční přání od klubu sběratelů, ale například i valašské krajky a háčkované hračky. Na zámku bude ve stejný den otevřena výstava Vánoce na zámku, která je letos věnovaná medovému pečivu, perníkům a svátečnímu oblečení. Návštěvníci si budou moci prohlédnout také kolekce vánočních ozdob, a to od roku 1900 až po současnost. Malé návštěvníky zaujme sbírka historických hraček, které děti v minulosti nacházely pod stromečkem.

Čtěte více:

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.