pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Ústředním motivem přerovského kalendáře pro rok 2017 se stal Městský dům

Městský dům, který v příštím roce oslaví 120 let od svého zrodu, se stal ústředním motivem kalendářů Přerova pro rok 2017. Jeden z nejvýznamnějších architektonických skvostů města slouží jako kulturní centrum, které navštěvuje už šestá generace Přerovanů. Chodí sem za divadlem, koncerty, konají se tu zábavy, plesy i taneční.

Fotky „Měšťáku“ zaplnily kalendář nástěnný a stolní, součástí prodejní sady jsou i kalendáře kapesní. „Přerované otevřeli i své rodinné archivy, aby nám do kolekce snímků přispěli také svými vzpomínkami na povedené akce. Některé fotky máme z oficiálního archivu,“ uvedl Zdeněk Daněk z kanceláře primátora, který kalendáře chystal.

Městský dům je hlavní budovou Masarykova náměstí. Původně tu stál zájezdní hostinec U bílého koníčka, po jeho zbourání chtěli Přerované prostor využít k obdobným účelům – toužili tu mít reprezentativní budovu, v níž by byla restaurace, ale především místo, kam by mohli chodit za kulturou. Stavby se ujal Úvěrní spolek záložna přerovská – a po něm také budova dostala do vínku první název Záloženský dům.  „Poprvé do něj vstoupili Přerované 4. prosince roku 1897. Velký sál začaly hned využívat přerovské spolky - například zpěváci z Přerubu, Dělnická beseda Havlíček či spolek Vlasta. Restaurační místnosti s kavárnou a pohostinskými pokoji provozovali nájemci, kteří se ale často střídali,“ vzpomněl historik Jiří Lapáček.

Do majetku města se dům dostal v roce 1909 – bylo to v době, kdy měla záložna finanční problémy a rozhodla se prodat nemovitost. Od toho roku se také datuje název Městský dům. „Oba sály byly využívány pro řadu účelů - třeba i pro vojenské odvody, oslavy narozenin prezidenta republiky, pro osvětový sbor, využívány byly v době voleb, pro různé úřední schůze, vzdělávací přednášky a také samozřejmě k pořádání divadelních představení,“ řekl Jiří Lapáček. Situace se trochu změnila po roce 1948, kdy byly rušeny živnosti. Soukromý provozovatel restaurace přešel pod Restaurace a jídelny – ale sál opět sloužil lidem k zábavě. Byly tu zřízeny kanceláře Osvětové besedy, později Městského kulturního a osvětového střediska, které organizovaly divadlo, abonentní koncerty vážné hudby, přednášky, estrády, taneční veselice, zábavy, plesy, besedy i rocková odpoledne. „Zkušebny tu měly soubory Academic Jazz Band, Přerovský dětský sbor Zvoneček, Pirillo či Entuziasté. Vrcholem všech kulturních akcí se staly jednotlivé ročníky jazzového festivalu, který tu má dodnes svou tradici,“ doplnil Jiří Lapáček.

Kalendář, který je vzpomínkou na 120 let Městského domu, je od 15. prosince k dostání v Městském informačním centru, které má rovněž sídlo v „Měšťáku“.  „Celá sada kalendářů – tedy stolní, nástěnný a kapesní, je k dostání za 175 korun,“ upřesnil Zdeněk Daněk. 

Čtěte více:

Tisková zpráva | Zdroj prerov.eu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.