čtvrtek 18. dubna 2024 Valérie

Hrad Helfštýn přivítá návštěvníky i v zimě, v sobotu se jeho brány vyjímečně otevřou

Středověký hrad Helfštýn u Týna nad Bečvou na Přerovsku se tuto sobotu výjimečně otevře turistům. Zimní atmosféru na hradě, který je jinak v zimě uzavřen, si lidé budou moci užít při tradičním novoročním výstupu.

Akce má obrovskou návštěvnost, sjíždějí se na ni lidé z celého okolí. Loni si ji nenechalo ujít téměř 4000 lidí, návštěvnost se každým rokem zvyšuje. Podle kastelána hradu Jana Laura je neodradí ani často tuhá zima.

"Tradice novoročního pochodu se blíží pomalu ke čtvrtému desetiletí od jejího zahájení. Správa hradu Helfštýn je pořádá ve spolupráci s Klubem českých turistů. Na hrad mají možnost první sobotu po Novém roce vystoupat všichni, kteří jsou přesyceni odpočinku, sledování televize a jiných vánočních kratochvílí," řekl ČTK kastelán Jan Lauro.

Akce má podle kastelána velmi přátelskou atmosféru, setkávají se na ní lidé z celého okolí, ale i obyvatelé z nejbližších obcí. "Start daný není, cílem je třetí nádvoří na Helfštýně. Setkávají se zde různé spolky a skupiny, atrakcí je tady například setkání členů klubu chovatelů tibetských dog, ale už se přidávají i jiná plemena. Setkávají se zde i hasiči či skauti," uvedl Lauro.

Návštěvnost se každoročně zvyšuje, lidi neodradí ani náročné zimní podmínky. Například loni cestu pokrývalo několik centimetrů čerstvého sněhu, foukal studený vítr a občas sněžilo, i přesto dorazilo rekordních 3901 návštěvníků. "Pro nás je to i ukazatel nadcházející sezony. Podle nepsaného pravidla platí, že čím je větší návštěvnost na novoročním výšlapu, tím větší bude i návštěvnost během sezony," uvedl kastelán.

Hrad Helfštýn, který byl založen ve 14. století, v uplynulé sezoně navštívilo zhruba 95.000 lidí. Podle původních plánů by měla tento rok na hradě začít rozsáhlá rekonstrukce renesančního paláce včetně jeho zastřešení. Palác na čtvrtém nádvoří hradu patří k největším renesančním stavbám v Česku, už tři roky je ale kvůli špatnému stavu veřejnosti nepřístupný. Náklady odhadl Olomoucký kraj na 63 milionů korun.

Čtěte více:

Autoři | Foto By H2k4 (Own work) [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.