pátek 29. března 2024 Taťána

Kolem Lověšic je kvůli ptačí chřipce stanoveno ochranné pásmo

Státní veterinární správa zřídila ochranné i dozorové pásmo v okolí Lověšic na Přerovsku, kde se v sobotu potvrdilo první ohnisko ptačí chřipky v Olomouckém kraji a musely tam být kvůli tomu utraceny stovky kusů drůbeže. Lověšice jsou devátým ohniskem ptačí chřipky v zemi.

Mezitím byla ptačí chřipka prokázána u dvou uhynulých labutí na Jesenicku. Ochranné opatření tam ale zavedeno zatím nebude, řekl dnes novinářům ředitel krajské veterinární správy Aleš Zatloukal.

Ochranné pásmo v okolí Lověšic má poloměr tři kilometry a jeho centrem je ohnisko nákazy. Poloměr pásma dozoru, které zahrnuje i ochranné pásmo, je deset kilometrů. Obce v ochranném pásmu musejí provést soupis všech hospodářství s chovem drůbeže a zajistit kontejnery nebo nepropustné uzavíratelné nádoby pro uhynulá zvířata. V dozorovém pásmu obce provedou soupis pouze komerčních chovatelů drůbeže.

Chovatelé v ochranném pásmu nesmějí chovat ptáky ve volném výběhu. V území kolem nálezu platí také zákaz přesunů drůbeže, vajec, podestýlky a krmiva, omezení vstupu lidí do drůbežáren, přes dezinfekční rohože je omezen i vjezd automobilů do areálů chovů. V obou pásmech jsou zakázány výstavy drůbeže a ptactva.

V okolí Lověšic spadá do ochranného pásma šest obcí včetně Přerova. V desetikilometrovém pásmu dozoru je 52 obcí. Obce v ochranném pásmu mají seznamy chovatelů poslat veterinární správě do čtvrtka. Veterináři se zástupci samospráv poté v ochranném pásmu provedou kontrolu všech chovů a pokud zjistí další ohniska ptačí chřipky, tak bude nutné přikročit k razantnějším opatřením. "Z kontroly může vyplynout, že třeba bude nutné zlikvidovat všechny chovy v té obci," uvedl Zatloukal. Veterináři při kontrolách nebudou vstupovat do chovů, aby do nich nezavlekli infekci.

Chovatel v Lověšicích oznámil v pátek postupné uhynutí drůbeže ve dvou dnech. Vyšetření našlo subtyp nemoci H5. Pracovníci veterinární správy v sobotu utratili v Lověšicích 433 slepic a 14 kachen, asi 60 slepic mezitím uhynulo. Eva Hrutkaiová z osadního výboru v Přerově-Lověšicích novinářům řekla, že v obci je chov drůbeže rozšířený. "Slepice má snad každý druhý," uvedla. Zástupci výboru začnou domácnosti obcházet hned v úterý.

Virus ptačí chřipky byl potvrzen i v tělech dvou uhynulých labutí, které byly nalezeny na Jesenicku. V Olomouci již dříve zjistili veterináři ptačí chřipku u uhynulé volně žijící labutě. Pokud jde ale o volně žijící ptactvo, ohnisko ani dozorové zóny se nevyhlašují. "Je to upozornění o tom, že se v oblasti virus nachází. A že chovatelé musí být obezřetní a opravdu si dávat pozor," řekl Zatloukal.

Ptačí chřipka se v ČR objevila na začátku letošního roku asi po deseti letech. V Česku je v chovech devět ohnisek, potvrzeny byly i úhyny volně žijících ptáků. Čtyři ohniska jsou na jižní Moravě, jedno ve Středočeském kraji a tři v jižních Čechách. Chovatelé mohou dostat od státu za vybité kusy náhradu, musejí však o ni požádat do šesti týdnů od utracení zvířat.

Ptačí chřipka je rozšířena v mnoha evropských státech. Virus typu H5N8 se snadno přenáší mezi ptáky, lidé se jím ale podle dosavadních poznatků nakazit nemohou.

Čtěte více:

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.