pátek 26. dubna 2024 Oto

Na Helfštýn vyjede v sobotu stovka veteránů, zahájí sezónu

Více než stovka historických aut a motocyklů z celé republiky se tuto sobotu vydá na zhruba stokilometrovou spanilou jízdu po střední Moravě. Během takzvaného Helfštýnského okruhu, jehož cílem je středověký hrad Helfštýn na Přerovsku, budou křížit řidiči prvorepublikových vozů cesty Přerovska i Vsetínska.

Do jedné z největších tuzemských veteránských akcí se zapojí pouze vozy vyrobené do roku 1939, nouze tak nebude ani o historické rarity, řekl pořadatel akce Jiří Zemánek z Oldtimer Clubu Helfštýn.

„Máme nahlášeno 126 účastníků různých historických vozidel do roku 1939. Na akci přijedou veteráni z celé republiky, ale i ze zahraničí jako je Rakousko, Slovensko a Maďarsko. Je to jedna z největších tuzemských akcí, máme největší počet různých vozidel do roku 1939. Kritéria máme přísná v tom, že nesmí být účastna dvě stejná vozidla," uvedl Zemánek.

Milovníci veteránů tak budou moci obdivovat například osmiválcové Bugatti, historická vozidla značky Jaguar, Praga Aero, Chrysler či Chevrolet. Nejstarší vozidlo je z roku 1912, doplnil Zemánek. Na své si přijdou i obdivovatelé historických motocyklů, zastoupeny budou značky například Indian z roku 1930 nebo 1939, ale i Harley-Davidson či Omega.

Trasa bude tentokrát měřit 105 kilometrů. Startuje se v sobotu ráno v Lipníku nad Bečvou, trasa povede přes Přerov do Bystřice pod Hostýnem, Kelče na Vsetínsku a do Lázní Teplice nad Bečvou, kde se nablýskaná historická auta stanou součástí slavnostního otevření lázeňské kolonády. Poté je bude čekat závěrečné stoupání na hrad Helfštýn. První vozidlo by mělo branami hradu projet ve 14:50, postupně budou všechny vozy k vidění na nádvoří hradu. „Není to závod, je to spíše společenská událost," doplnil Zemánek.

Veteráni budou v Lipníku nad Bečvou na Přerovsku k vidění už v pátek, kdy budou návštěvníkům postupně předvedena na tamním náměstí a jejich majitelé se poté vydají na okruh městem. Přidají se k nim i cyklisté v dobových oděvech na předválečných bicyklech.

Helfštýnský okruh se koná na střední Moravě tradičně každé dva roky a pokaždé je velkou podívanou i pro řadu diváků v obcích ležících na trati. Majitelé veteránů se podobnou spanilou jízdou, při které je cílem rovněž hrad Helfštýn, loučí také na konci sezony.

Čtěte více:

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.