pátek 26. dubna 2024 Oto

O svátcích se koná na Helfštýně již tradiční Helfštýnská pouť, na akci zamíří několik tisíc lidí

Hrad Helfštýn na Přerovsku chystá o nadcházejících svátcích tradiční Helfštýnskou pouť. Akce je v dramaturgickém plánu hradu poměrně mladá, letos se koná počtvrté. Tradice byla založena v době, kdy se slavilo významné jubileum od příchodu svatého Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu.

Na akci každoročně zamíří několik tisíc návštěvníků, řekl kastelán hradu Jan Lauro. Poutníci se mohou těšit na přehlídku řemeslníků, o chvíle rozjímání se postará ekumenická bohoslužba.

Hrad pouť chystá na 5. a 6. července. „Loňské zábavně - naučné uctění svátků přivedlo na Helfštýn přes 4000 návštěvníků a potvrdilo, že o podobný typ akce je velký zájem. Správa hradu úzce spolupracuje s řadou řemeslníků, kteří pouť doplní o historický jarmark. Nepůjde však o komerční druh akce, zveme pouze řemeslníky, kteří budou tvořit na místě, předvádět své umění tak, aby mohl každý nahlédnout nebo si dané řemeslo vyzkoušet," uvedl kastelán hradu.

Většina zboží, která bude během pouti k dostání, tedy vznikne přímo na hradě. Řemeslníci tak podle kastelána budou před očima návštěvníků například odlévat svíčku, kovat podkovu nebo vyřezávat figurky. Po celý den bude spousta soutěží, zprovozníme historickou střelnici a nejmenší se mphou těšit na dřevěný kolotoč nebo loutkové divadlo, doplnil kastelán.

Hlavním bodem obou dní bude vystoupení společnosti historického jezdectví Kvintána a ekvilibristické představení kejklíře z Cirkusu LeVitare Honzy Hlavsy. Ekumenická bohoslužba slova se uskuteční na kravařském nádvoří ve středu vpodvečer, dodal Lauro.

Mezi nové body sezónního programu hradu patří kromě Helfštýnské pouti například noční promítání na hradě či Knižní trhy, které návštěvníkům nabízejí pohled do současné knižní produkce malých nakladatelství.

Autoři | Foto Jarmila Kráčmarová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.