pátek 26. dubna 2024 Oto

V Přerově budou mít speciální vánoční strom pro ptactvo

Přerované se budou moci příští adventní neděli zapojit do výzdoby netradičního vánočního stromu v prostranství tamní ornitologické stanice. Místo baněk jej budou zdobit šišky namáčené v loji, rozinky či jablka. Určen bude zdejšímu ptactvu, na vánočních ozdobách si především sýkorky, kosi či strakapoudi. Na jaře po výzdobách každoročně zůstanou jen provázky, řekla Jana Kosturová z ornitologické stanice Muzea Komenského v Přerově.

„Návštěvníci budou netradiční vánoční výzdobu pro ptactvo vytvářet ze surovin, které máme dopředu nachystané. Jde o lůj, semínka, v mikrovlnce budeme péct zvonečky ze semínkového těsta. Chybět nebudou jablíčka, makovice a šípky, takže budou moci navlékat girlandy. To, co vyrobí, budou moci poté nosit na jedličku, kterou máme na zahradě," uvedla Kosturová.

Na vánočních ozdobách si v areálu stanice, která je umístěna nedaleko parku Michalov, nejvíce pochutnají různé druhy sýkorek, strakapoudi, brhlíci, zvonci, kosi či stehlíci. "Ptáci to okamžitě najdou, jsou tady zvyklí létat, máme na zahradě i různé druhy krmítek. Na jaře, když uklízíme po zimě, visí na stromku už jen provázky, špejle a ohlodané šišky od loje. Do poslední ždibičky vše za zimu stihnou spořádat," doplnila ornitoložka.

Letos organizátoři výjimečně začnou akci nejdříve loutkovým divadlem pro děti v podání divadelní společnosti Já to jsem Víti Marčíka mladšího. Samotné tvoření netradičních ptačích ozdob začne o hodinu později v 15:00. Následovat bude povídání o ekologickém pohledu na vánoční svátky, program poté završí zpívání u vánočních skořápkových lodiček.

Akce má ve městě tradici, dříve ji ornitologové pořádali přímo na Štědrý den. „Dříve jsme byli mladší a neměli jsme děti, takže jsme byli rádi, že jsme se takto na Štědrý den scházeli. Když přibyly rodiny, bylo to již složitější, princip fungování akce jsme změnili a přesunuli na adventní neděli," doplnila Kosturová. Akce je podle ní tradičním poděkováním příznivcům a také rozloučením s návštěvníky na konci roku.

Ornitologická stanice Muzea Komenského v Přerově je jediným specializovaným muzejním pracovištěm v zemi. Stanice vlastní jednu z nejvýznamnějších ornitologických sbírek v ČR. Má zhruba 12.000 exponátů čítajících především vycpané ptáky, jejich vejce, hnízda, ale i ostatní živočichy.

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.