neděle 19. května 2024 Ivo

Nově zrekonstruovaný park v Přerově ještě není zkolaudován a už si ho vzali na mušku vandalové

Zrekonstruovaný park na náměstí Františka Rasche v Přerově ničí už před jeho kolaudací vandalové. Město park nechalo kompletn opravit na konci loňského roku kvůli únorovým oslavám stého výročí úmrtí revolucionáře a námořníka rakouského válečného loďstva, po kterém je náměstí pojmenováno. Úpravy parčíku, který začali po obnově lidé opět navštěvovat, přišly na 2,35 milionu korun.

„Aby se park stal důstojným místem, kde si připomeneme významné události roku 1918, nechali jsme ho zrekonstruovat. Dlouho ale bez újmy nezůstal. Vandalům se zalíbilo železné oko, které má evokovat kotevní prvek na přídi lodi. Pokoušeli se ho z betonu získat zřejmě pomocí nástrojů, a i když se jim nepodařilo ho odnést, tak oko poničili tak, že musíme do parku znovu povolat dělníky," uvedl náměstek primátora Petr Měřínský.

Opravou prošly v parku zpevněné plochy a chodníky, město v něm nechalo instalovat nové lavičky a tabuli, která připomíná osobnost Františka Rasche. Zrestaurována byla také jeho busta. Park má také zrekonstruovaná a rozšířená stání na tříděný odpad, na ploše byly vysazeny dřeviny a novinkou je živý plot. „Oprava trvala půl roku a kolaudace celého parku je naplánována na 6. února. Doufáme, že do té doby už nebudeme muset řešit žádné škody," uvedl Zdeněk Dostál z přerovského magistrátu.

Město nechalo vypracovat urbanistickou studii už před 12 lety. Původně vyhlášenou zakázku musela radnice loni v červenci zrušit, neboť o ni neměl nikdo zájem. Město se přesto rozhodlo park zrevitalizovat. Důvodem je blížící se sté výročí popravy přerovského rodáka Františka Rasche. Park se rozkládá na ploše 3513 metrů čtverečných. Dosud ho lidé k odpočinku příliš nevyhledávali, využívali ho spíše jen pro zkrácení cesty.

Rasch se narodil v roce 1889 v Přerově. Byl jedním z vůdců vzpoury v Boce Kotorské v Černé Hoře, která začala 1. února 1918 na pancéřovém křižníku Sankt Georg. Účastnilo se jí několik tisíc námořníků. Velení rakousko-uherského loďstva vzpouru potlačilo a její čtyři vůdce včetně Rasche dalo popravit. Důvodem vzpoury byla nespokojenost s nelidskými podmínkami na lodích.

Autoři | Foto prerov.eu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.