sobota 20. dubna 2024 Marcela

Vodáci po desetileté pauze chtějí zase sjet říčku Hloučelu

Říčku Hloučela, která vytéká z Plumlovské přehrady a protéká okrajovými částmi Prostějova, v polovině června po desetileté pauze opět sjedou vodáci. Zájemci se můžou přihlásit už nyní, řekla předsedkyně Okrašlovacího spolku města Prostějova Milada Sokolová.

„Poslední zmínka o sjíždění Hloučely se datuje do doby před deseti lety. Zdálo se mi jako dobrý nápad tuhle tradici obnovit, a tak jsem oslovila Povodí Moravy, zda by bylo možné zvýšit průtok z Plumlovské přehrady," uvedla Sokolová.

Akce je naplánována na 16. června, kdy bude hladina Hloučely zvýšena v době od 10:00 do 14:00. Společně s Okrašlovacím spolkem města Prostějova se na organizaci bude podílet Sportcentrum DDM Prostějov. Sraz bude u hřiště ve Vrahovicích, kde je zároveň i cíl plánovaného sjezdu Hloučely.

„My účastníky přepravíme do Mostkovic, kde bude nedaleko silnice na Ohrozim start. Tam nasednou zájemci do lodí, které si musí zajistit sami, stejně tak jako pádla, vesty a přilby. Upozorňujeme, že sjezd Hloučely je velmi náročný," podotkl Jiří Novák ze Sportcentra.

Říčka Hloučela pramení v lesích Drahanské vrchoviny a měří zhruba 40 kilometrů, přičemž vtéká do Plumlovské přehrady. Poté protéká stejnojmenných biokoridorem na severním okraji Prostějova, který tvoří sedm kilometrů dlouhý pás parkových, lesoparkových i přírodních porostů podél dolního toku Hloučely. V mětské části Vrahovice se Hloučela stéká s přibližně stejně velkou říčkou Romží.

Autoři | Foto By Jiří Komárek [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], from Wikimedia Commons

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.