úterý 23. dubna 2024 Vojtěch

Helfštýn se tuto sobotu otevře vyjímečně i večer, chystají se večerní prohlídky

Středověký hrad Helfštýn na Přerovsku se tuto sobotu otevře zájemcům výjimečně večer. Správa hradu chystá pro zájemce tradiční noční prohlídky, které jsou letos zaměřeny na umělecké kovářství. Hrad se uzavře až o půlnoci, řekl kastelán hradu Jan Lauro. Působivou atmosféru nasvíceného Helfštýna mohou lidé obdivovat již sedm let a každoročně se akce setkává s velkým zájmem veřejnosti.

„V letošním roce bychom návštěvníkům rádi kromě nočního hradu více přiblížili tradici uměleckého kovářství, která k Helfštýnu neodmyslitelně patří. Součástí komentovaných prohlídek bude představení nového výběru exponátů v expozici uměleckého kovářství, které doplní promítání záběrů z mezinárodního setkání kovářů Hefaiston," uvedl kastelán hradu.

V noci bude hradem znít zvonění kovadlin, na místě budou pracovat i samotní kováři. „Účastníci prohlídek se více o černém řemesle dozví přímo od skupinky kovářů, s nimiž si budou moci potěžkat kladiva u historické hradní kovárny, případně si zkusí nějakou tu drobnost sami vytvořit," doplnil Jan Lauro. Prohlídky začnou na hradě v sedm večer. Vycházet se bude vždy v celou hodinu a při zvýšeném zájmu i po půl hodině až do jedenácti hodin. Hrad se veřejnosti uzavře o půlnoci, dodal kastelán.

Helfštýn musel od letošního roku kvůli rozsáhlým opravám renesančního paláce až do konce roku 2019 upravit návštěvní dobu. Památka je od dubna otevřena pouze od čtvrtka do neděle, ve zbývajících dnech je pro návštěvníky hrad uzavřen. Omezen bude muset být i kulturní program. Nadcházející akcí bude na hradě v polovině května Festival vojenské historie. Zchátralý palác Helfštýna začali stavbaři opravovat loni na podzim. Dlouho plánovaná rekonstrukce vyjde téměř na 72 milionů korun.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Helfštýn, hrad, večerní, prohlídky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.