čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Jeden z domů v sociálně vyloučené lokalitě v Kojetínské ulici v Přerově půjde k zemi za šest milionů

V Přerově ještě letos bude srovnán se zemí jeden z vybydlených domů v Kojetínské ulici, který je součástí sociálně vyloučené lokality. Demolice domu za železničním mostem bude stát téměř šest milionů korun, oznámila mluvčí přerovské radnice Lenka Chalupová. Dům je již dlouho neobydlený a má narušenou statiku. Je to další objekt v problémové oblasti kolem přerovského nádraží. Loni v říjnu ve vedlejší Škodově ulici město nechalo zbourat domy bývalého romského ghetta.

„Demolice bude spolufinancována z dotačního programu ministerstva pro místní rozvoj pro rok 2018 na demolice budov v sociálně vyloučených lokalitách - a to ve výši maximálně 80 procent skutečně vynaložených uznatelných nákladů," uvedl náměstek přerovského primátora Petr Měřínský (ANO). Radní již schválili smlouvu s hranickou společností, která bude mít demolici na starosti. Stát bude 5,85 milionu.

Dům v Kojetínské ulici, kde žijí převážně Romové a sociálně slabí lidé, je součástí bytového komplexu postaveného do tvaru U, který má dohromady šest vchodů. K zemi půjde pouze jeden, s číslem 1831. „Vzhledem k tomu, že se jedná o krajní dům řadové zástavby, musí být provedeno zajištění nemovitosti tak, aby nedošlo k narušení statiky sousedního domu," doplnila mluvčí radnice. Dodala, že samotná demolice se týká pouze nadzemní částí objektu. Sklepní prostory budou zasypány.

Radnice před několika měsíci podobným způsobem zasáhla i v sousední Škodově ulici, kde na konci října demoliční bagr zboural opuštěné bytové domy po problémových nájemnících. Město za bourání zaplatilo 3,5 milionu korun, z toho 2,5 milionu dostal Přerov ze státní dotace. Místo bytových domů ve Škodově ulici, kterou vedení radnice označovalo za ostudu města, by na tomto místě měl vzniknout v nejbližší době park.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky demolice, společnost, Přerov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.