sobota 27. dubna 2024 Jaroslav

Na řece Bečvě v Hranicích začala fungovat půjčovna pramic a šlapadel

Na Bečvě v Hranicích na Přerovsku začala fungovat půjčovna pramic, šlapadel a paddleboardů. Zřídili ji zástupci Hranické rozvojové agentury, kteří se inspirovali fotografiemi z minulého století. Olomoucký kraj podpořil nápad dotací ve výši téměř půl milionu korun, řekla ředitelka agentury Michaela Škrobánková. Půjčovna, která je zřejmě jedinou tohoto druhu na Bečvě na území střední Moravy, by měla být v provozu za hezkého počasí po celý týden.

„Napadlo nás to na základě historických fotografií, na kterých byla za doby fungování zdejší vojenské akademie zachycena Bečva plná lodiček s důstojníky a jejich paničkami. Řeka tomu sloužila již dávno, údajně se o to někdo pokoušel i po revoluci, ale dlouho to nefungovalo. Chceme, aby Bečva trochu ožila," uvedla Škrobánková.

Půjčovna má základnu v Kropáčově ulici nad mostem a lidé tam mají k dispozici čtyři pramice, čtyři šlapadla a šest paddleboardů. Na břehu bude fungovat občerstvení. Nová služba se obyvatelům města otevřela uplynulou sobotu při akci Pokoř své Hranice. Zatím má poloviční provoz, čeká se na povolení Povodí Moravy, které se k nové atrakci už ale postavilo kladně. „Chceme mít otevřeno i přes týden, lidé volají už nyní, když je pěkné počasí, chtějí to využít i po práci," doplnila ředitelka agentury.

Podobná služba v ostatních městech, kterými Bečva protéká, chybí. K dispozici jsou lidem ale klasické půjčovny lodí či raftů pro sjíždění Bečvy a Moravy.

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.