pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Kvůli suchu byl v Přerově zakázán odběr vody i provoz vodních elektráren

Přerovský magistrát dnes kvůli dlouhodobému suchu zakázal až do odvolání provoz malých vodních elektráren i odběr povrchové vody ze všech vodních toků a nádrží. Zákaz platí pro Přerov a jeho místní části, ale i pro dalších 58 obcí v okolí, řekla mluvčí magistrátu Lenka Chalupová, podle které je situace ve vodních tocích už kritická.

„Voda z toků a nádrží nesmí být odebírána vůbec, a to ani jednoduchým zařízením, jako jsou konve či vědra," upozornila Pavla Tomčíková z přerovského magistrátu. Podobné opatření město Přerov zavedlo i loni v srpnu a trvalo sedm týdnů.

Na vodních tocích Bečva a Strhanec lze vodu odebírat a provozovat malé vodní elektrárny, ovšem pouze s platným povolením, které musí být úředníkům na vyžádání předloženo. Pokud se zhorší situace v Bečvě a ve Strhanci, budou povolení omezena i tam. Odběr podzemní vody ze studní zatím omezen není, vodohospodáři ale upozornili, že vodu je třeba využívat hospodárně.

Suché počasí sužuje celý Olomoucký kraj. Kvůli suchu a poklesu hladiny spodních vod je v několika obcích v okolí Konice na Prostějovsku zakázáno používat pitnou vodu z veřejného vodovodu k zalévání zahrad, napouštění bazénů a mytí aut. Zákaz, který na návrh Moravské vodárenské vydal městský úřad v Konici, platí do 30. září.

Zákaz používat pitnou vodu z vodovodu k zalévání zahrad nebo napouštění bazénů se týká obcí Bohuslavice, Březsko, Hačky, Hvozd, Klužínek, Konice, Ladín, Ponikev, Ochoz, Polomí, Raková u Konice, Rakůvka a Vojtěchov, které jsou napojeny na skupinový vodovod Konice.

Ostatní provozovatelé vodovodů a kanalizací v Olomouckém kraji zatím podobný zákaz používat pitnou vodu k zalévání zahrad a napouštění bazénu zatím nezveřejnili. Některé městské či obecní úřady ale kvůli klesajícím hladinám řek i podzemním vod o vydání tohoto mezení už uvažují.

Sucho snížilo také zásoby podzemní vody v okolí Olomouce, avšak zatím je jí podle vodohospodářů dostatek. „Zásoby vody klesly ve velmi suchém roce 2015, a od té doby se ještě na svůj průměr nevrátily. Takový rok, jako je letos, k obnovení průměrného stavu zásob rozhodně nepřispěje," řekl technický náměstek ředitele Vodohospodářské společnosti Olomouc Jiří Kožušníček.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky počasí, sucho, Přerovsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.