čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Do jedné z přerovských kašen se po osmi letech vrátila voda, kolemjdoucí se mohou osvěžit

Po osmi letech se do přerovské kašny v ulici Pod Valy vrátila voda. Naposledy toto vodní dílo, které zdobí sousoší ženy s dětmi, bylo funkční 10. srpna 2010. Vypuštěna byla kvůli tomu, že vana kašny začala propouštět vodu, ucpaly se trysky a fontána tak přestala sloužit svému účelu. Přerovské technické služby se letos rozhodly nefunkční dílo opravit, informovala mluvčí radnice Lenka Chalupová.

Voda se v kašně po osmileté přestávce poprvé objevila tento týden ve středu. „Do tělesa vany jsme dali bazénovou fólii. Následně jsme vyměnili všechny rozvody vody, které byly pozinkované a nyní jsou v nerezovém provedení, stejně jako trysky. Opravou prošlo i čerpadlo," uvedl jednatel Technických služeb města Přerova Bohumír Střelec. Rekonstrukce přišla zhruba na 300 tisíc korun.

Kašna v ulici Pod Valy je podle mluvčí radnice jednou z pěti přerovských fontán. Postavena byla v roce 1990 a jejím autorem je akademický sochař Bohumil Teplý. Kašna je součástí panelového sídliště, výhled odtud je ale i na městkou památkovou zónu, jejíž součástí jsou hradby a zámek. V současném horkém létě se mohou lidé osvěžit také v kašně na Masarykově náměstí, v ulici Komenského, v parku Michalov a před Přerovankou v Kratochvílově ulici, dodala Chalupová.

Osvěžení v kašnách využívají lidé při tropických teplotách i v jiných městech Olomouckého kraje. V krajském městě k těmto účelům využívají obyvatelé i návštěvníci Olomouce Arionovu kašnu sochaře a místního rodáka Ivana Theimera. Lidé se mohou osvěžit přímo v kašně, která zároveň slouží jako brouzdaliště.

Autoři | Foto www.prerov.eu

Štítky kašna, voda, osvěžení, Přerov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.