sobota 27. dubna 2024 Jaroslav

Ve vyhlášení předzahrádky roku se letos objeví jen dvě místa, podle odborníků byla úroveň ročníku nízká

Odborná porota vyhodnotila přerovskou soutěž Předzahrádka roku, jejímž cílem je najít zahradnicky nejlépe upravený pozemek, který navazuje na dům. V letošním roce bylo do soutěže přihlášeno 21 předzahrádek z Přerova a jeho místních částí – z toho 7 bylo před bytovými domy a 14 před rodinnými domy. Porota se shodla na tom, že letošní čtvrtý ročník soutěže byl slabší, a proto se rozhodla v obou kategoriích neudělit třetí místo.

V kategorii bytový dům patří dvě příčky Přerovu – první místo získala předzahrádka na adrese Denisova 14 a druhé místo patří adrese Dr. E. Beneše 13. V kategorii rodinný dům bodovaly dvě předzahrádky v místních částech – první je v ulici Doubí 5 ve Vinarech, druhá v ulici K Rokytnici 99 v Dluhonicích,“ uvedla Pavla Roubalíková z přerovského magistrátu. První místa budou ohodnocena částkou 8 tisíc korun, druhá příčka získává 5 tisíc.

Jedna ze členek komise, zahradní inženýrka Jana Kosturová, ale vyslala směrem k radním jasný signál. Napsala jim, že je třeba změnit parametry soutěže, jejíž úroveň klesá, a místo finančního ohodnocení by bylo vhodnější nabízet Přerovanům spíše odborné rady, které přivedou jejich předzahrádky k lepší kvalitě. Doslova napsala: „V tomto roce byla situace ještě horší než vloni, proto nakonec nebyla ani všechna místa vyhlášena. Je velice těžké připsat body třeba zahrádkám s několika sazeničkami jehličnanů usazených do ploch s roztodivnými obrazci z barevně odlišených mulčovacích kůr, výsadbám připomínajícím úkol z geometrie. Takové plochy jsou pro zahradního architekta v podstatě nehodnotitelné a z jeho pohledu nejsou ani přínosem pro veřejný prostor. Když se potom taková předzahrádka objeví mezi hodnocenými a dokonce úspěšnými, stává se měřítkem pro ostatní.“

Radní města, kteří vzali výsledky soutěže na vědomí, uložili Kanceláři primátora úpravu soutěžních podmínek pro příští rok – bude-li soutěž vyhlášena.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.