čtvrtek 2. května 2024 Zikmund

V noci na dnešek byl nad páteřní železniční tratí usazen druhý dluhonský most, má růžovou barvu

V Dluhonicích u Přerova už stojí nad páteřní železniční tratí druhý, takzvaný dluhonský most. Usazen zde byl ze soboty na dnešek. Kvůli instalaci konstrukce s růžově sytou barvou musela být i výluka na trati, řekla mluvčí přerovské radnice Lenka Chalupová. Odstranění mostů a následná stavba nových je jednou z největších současných investic města Přerova, přijde na 90 milionů korun.

Druhý dluhonský most váží včetně spojovacího materiálu zhruba 64 tun a jeho výroba trvala měsíc. Dva hlavní ocelové nosníky a třináct příčníků museli odborníci montovat až na místě. Pro jeho smontování bylo zapotřebí tisíc speciálních šroubů, které se musely sešroubovat za necelých 11 hodin výluky na trati. Oba mosty, které vedou z Přerova do místní části Dluhonice, budou předány k užívání letos v prosinci.

Práce začaly v sobotu ve 20:30 a skončily dnes ráno. Podle mluvčí Chalupové byl most přes noc v pořádku usazen. „Modrý, rozměrově menší most, se klene nad tratí vedoucí do České Třebové, růžový most je nad kolejemi, mířícími do Bohumína," uvedl náměstek přerovského primátora Petr Měřínský.

Nové dluhonské mosty jsou náhradou za zchátralé mostní stavby, které trpěly celoplošnou korozí, deformací výztuh a zatékáním. Práce začaly loni v listopadu, firma musela nejprve odstranit staré mosty, teprve poté byly na jejich místo usazeny mosty nové. Stavba byla podle zástupců města rekordně rychle připravena, poprvé byla použita veřejnoprávní smlouva na dopravní stavbu na územní a stavební povolení.

Autoři | Foto prerov.eu

Štítky železnice, most, dluhonský most, Přerovsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.