pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Mluvčí přerovského magistrátu Lenka Chalupová vydává román Liščí tanec

Do reálných zákoutí Přerova a jeho ulic se budou moci znovu vydat čtenáři nového románu přerovské spisovatelky Lenky Chalupové. Půjde o psychologické drama s detektivní zápletkou s názvem Liščí tanec, hlavní časová linka zavede čtenáře do loňského roku, ale prostřednictvím vzpomínek i do roku 1975, v němž se odehraje tragédie, jež hlavní hrdiny poznamená. Jde o osmý román Chalupové, autorka se chystá knihu postupně představit na autorských čtení v několika moravských knihovnách. Kniha vyjde 2. října.

Liščí tanec je autorčiným osmým románem v pořadí, jejichž pojítkem je mnohdy drsný popis vyhrocených mezilidských vztahů a nečekané konce. Na knižní pulty spisovatelka své nové romány poslední léta dodává s každoroční pravidelností. Loni to byl román Ptačí žena, o rok dříve Tyrkysové oko, v roce 2015 Ledové střepy, kterým předcházely Pomněnkové matky (2014) a Utopená (2013). Na svém kontě má autorka také román Vosí hnízda (2009) a Neříkej mi vůbec nic (2004). Autorka v současné době pracuje na knize povídek, která má pracovní název Začátek.

Román autorka napsala loni v létě, tedy v reálném čase, kdy se příběh odehrává. Čtenáře opět zavede na známá přerovská místa, ale tentokrát i do nedaleké Olomouce. „Hlavní hrdinka Hermína Foretová žije v přerovské ulici Na Hrázi, tedy v blízkosti domu, kde žiji doopravdy se svou rodinou já. Její dcera Gita bydlí v Dvořákově ulici a pracuje v nemocnici, takže i tam se odehrává část děje. Její syn Cyril pobývá v ubytovně Českého červeného kříže v ulici U Výstaviště. A další syn Hynek bydlí ve vile v ulici Na Vozovce v Olomouci," řekla autorka románu Lenka Chalupová, která pracuje jako mluvčí přerovského magistrátu.

Inspirací byla plyšová liška

Román stejně jako předchozí autorčina díla spojuje rodinná tajemství a staré křivdy. Inspirací byla tentokrát reálná hračka, plyšová červená liška, která byla autorčinou nejoblíbenější hračkou v dětství. Hračku, která se již ztratila, se rozhodla autorka vrátit na scénu prostřednictvím románu. „Ostatně - moje pravá lištička je v knize i vyfotografovaná," doplnila Chalupová.

Příběh s detektivní zápletkou se odehrává v roce 2017, ale vzpomínky zavedou hlavní hrdiny i do roku 1975, kdy se odehrála tragédie, která navždy ovlivnila život rodiny Foretových z Přerova. Mezi hlavní postavy románu patří bývalá učitelka Hermína Foretová, která se rozhodne strávit se svými dospělými dětmi část prázdnin v hájence pod Hostýnem, kde za tragických událostí zemřel před 42 lety její nejmladší, teprve pětiletý syn Prokop. Pobyt v hájence však u jejich tří dětí probudí staré rány, které si nesou životem jako křivdy.

Autoři | Foto www.lenkachalupova.cz

Štítky kniha, kultura, Chalupová, Přerov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.