středa 24. dubna 2024 Jiří

Kvůli milionovým dluhům ukončí zítra svou činnost oděvní firma Vespa Prostějov

Oděvní společnost Vespa Prostějov, na jejíž majetek soud začátkem listopadu prohlásil konkurz, ve čtvrtek ukončí provoz.

V pondělí schválil ukončení provozu soud

Návrh insolvenčního správce na ukončení provozu v pondělí schválil Krajský soud v Brně a souhlasil s ním i prozatímní věřitelský výbor. Vedení Vespy Prostějov, která v době prohlášení konkurzu zaměstnávala zhruba stovku lidí, kvůli bezmála třicetimilionovým dluhům podalo v závěru října insolvenční návrh. Návrh na ukončení provozu společnosti insolvenční správce odůvodnil zejména tím, že výroba podniku je výrazně omezena a nyní zaměstnává 90 lidí.

Zaměstnanci dostali jen tři tisíce korun jako zálohu

Pracovníkům firma za září vyplatila pouze zálohy tři tísice korun a na zbytek mezd nemá peníze. Okamžitě zrušit pracovní poměr budou zaměstnanci kvůli nevyplaceným zářijovým mzdám moci od 16. listopadu. Firma zároveň kvůli neplacení nájemného dostala výpověď z pronajatých prostor. Výpovědní doba skončí 30. listopadu. „Důvody úpadku dlužníka jsou spatřovány v nedostatku zakázek, provoz dlužníka je ztrátový, jsou dokončovány poslední zakázky a další dlužník již nemá. Z očekávaných příjmů není dlužník schopen podnik provozovat, aniž by vznikly další přednostní pohledávky," zdůvodnila schválení návrhu na ukončení výroby společnosti Vespa Prostějov soudkyně.

Firma většinu zboží vyvážela do zemí EU

Vespa Prostějov má podle jednatele Lukáše Vařeky závazky 28,6 milionu korun. Hlavními věřiteli prostějovského podniku jsou Unicredit Bank a společnosti AMF Reece a Bernhardt Fashion CZ. Naopak pohledávky společnosti činí 3,872 milionu korun. Firma nemá žádný reálný majetek, který by bylo možné rychle a bez dopadu na výrobu zpeněžit. Vespa Prostějov ročně utržila zhruba 100 milionů korun. Většinu pánských obleků vyvážela do zemí EU. Hlavním odběratelem produkce byla Itálie. Do finančních problémů se exportně orientovaná firma podle Vařeky dostala v posledních třech letech kvůli masivnímu růstu mzdových nároků zaměstnanců a současnému posilování koruny vůči euru.

Úřad práce již nabídl pomoc zaměstnancům krachující firmy

Prostějovský oděvní podnik nedokázal nárůst výrobních nákladů přenést do ceny svých výrobků a jeho roční obrat klesl pod 50 milionů korun při současném snížení počtu zaměstnanců ze 130 na zhruba 100, uvedl Vařeka. Úřad práce ČR již zaměstnancům Vespa Prostějov nabídl pomoc. Prostějovsko má nejnižší nezaměstnanost v Olomouckém kraji. V říjnu tam podíl nezaměstnaných činil 2,2 procenta. Prostějov se v předchozích letech musel vyrovnat s krachem Oděvního podniku, pro který v dobách největší slávy v Prostějově i několika dalších městech pracovalo zhruba 10 tisíc lidí. V Prostějově nyní působí několik menších oděvních firem, které dohromady zaměstnávají stovky lidí.

Vespa Prostějov nevyplatila výplaty svým zaměstnancům, ti chtějí podat výpověď

Autoři | Tisková zpráva | Foto Pixabay.com | Zdroj ČTK

Štítky Vespa, Prostějov, firma

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.