úterý 16. dubna 2024 Irena

VIDEO: Nadšenci vytvořili bustu Tomáše Garrigua Masaryka ze sněhu. Dodatečně tak připomněli sté výročí Československa

Zhruba dva a půl metru vysokou bustu prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka vytvořili ze sněhu nadšenci na plácku uprostřed sídliště v Prostějově.

S využitím bohaté sněhové nadílky tak dodatečně připomněli 100. výročí Československa. Netradiční výtvarné dílo si se zájmem prohlížejí obyvatelé sídliště i lidé z širokého okolí. Sněhová busta, které nechybí čepice "masaryčka", vzbudila velký ohlas i na facebooku. Hlavním tvůrcem sochy je Ondřej Růžička. Jonáš Proser, který se na výrobě busty podílel s několika svými kamarády, řekl, že tvorba uměleckého díla zabrala tři dny.

Včera odpoledne byla busta prezidenta Masaryka dokončena. Sochaři-amatéři už před dvěma lety na prostějovském sídlišti vytvořili ze sněhu sfingu a českého lva. „Loni sníh nebyl a letos nás napadl Masaryk. Samozřejmě je to připomínka výročí republiky," dodal Proser. Tvůrci busty spotřebovali sníh z plochy o rozměru zhruba deset krát dvacet metrů a pracovali dlouho do noci.

Jenom sníh jsme ve třech lidech nahazovali osm hodin," podotkl Proser. Výtvarné dílo bude zdobit sídliště. O bezpečnost busty se podle Prosera postarají všímaví lidé z okolních domů, kteří už dohlédli na předchozí sněhové výtvory. O sněhové bustě prvního československého prezidenta se čile diskutuje ve facebookové skupině, která je zaměřena na dění v Prostějově. Všechny komentáře jsou pochvalné a jejich autoři neskrývají obdiv. Někteří diskutující ale vyslovili obavy z oblevy či následků močení pobíhajících psů na barvu sněhobílé busty.

Autoři | Foto čtenářka Terka

Štítky Masaryk, prezident, busta, sníh, výročí

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.