pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Prostějovská nemocnice letos investuje 55 milionů korun do LDN i přístrojů

Nemocnice Prostějov letos plánuje investovat zhruba 55 milionů korun do stavby nové LDN i přístrojového vybavení. Loni investovala více než 50 milionů korun do vybavení, budov a technologií. Největší investicí roku 2018 byla rekonstrukce dětského oddělení za 20 milionů, řekla dnes ČTK ředitelka Nemocnice Prostějov Marie Marsová.

„V roce 2019 plánujeme v Nemocnici Prostějov obnovit přístrojové vybavení za více než 30 milionů korun a také plánujeme posílit IT technologie, abychom postupně přecházeli na elektronicky vedenou zdravotnickou dokumentaci," uvedla Marsová. Prostřednictvím informačních technologií budou v nemocnici přenášena data o laboratorních vyšetřeních, konsiliích, předepsaných lécích a ošetřovatelské dokumentaci, aby je měli k dispozici všichni lékaři a zdravotní sestry pečující o pacienty.

Nemocnici v Prostějově má spolu se zdravotnickými zařízeními v Přerově a Šternberku prostřednictvím společnosti Středomoravská nemocniční v pronájmu od Olomouckého kraje společnost Agel ocelářského magnáta Tomáše Chrenka. Členem skupiny Agel je od jara roku 2016 také nemocnice v Jeseníku.

Nemocnice se zároveň chystá v červenci otevřít oddělení s 24 lůžky následné péče a paliativní jednotkou. Vybudování čtvrté stanice LDN bude největší investiční akcí nemocnice pro letošní rok. „Všechny pokoje budou bezbariérové, budou vybaveny vlastním sociálním zařízením, klimatizací a televizory. Finanční rámec celé investiční akce je 25 miliónů korun a finance poskytl Olomoucký kraj," uvedl Pavel Gottwald ze společnosti Středomoravská nemocniční, pod kterou Nemocnice Prostějov patří.

V loňském roce Nemocnice Prostějov obnovila elektricky polohovatelná lůžka, matrace a infuzní techniku. Operační sály vybavila anesteziologickými přístroji a novou chirurgickou operační věží. Gynekologicko-porodní oddělení získalo nový 3D ultrazvuk a nové vybavení mají i nadstandardní pokoje. Očnímu oddělení byl pořízen nový operační mikroskop, investice směřovaly i do obnovy laboratorní techniky.

Nemocnice má nyní 501 lůžek a téměř tři desítky ambulancí. O pacienty pečuje více než 150 lékařů, 390 sester a porodních asistentek a dalších 300 zaměstnanců z řad zdravotnického i nezdravotnického personálu. V roce 2018 nemocnice zabezpečila téměř 20.000 hospitalizací a v ambulantní péči lékaři provedli přes 244.000 vyšetření. V Nemocnici Prostějov loni přišlo na svět 895 dětí.

Autoři

Štítky ČR, nemocnice, Nemocnice Prostějov, investice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.