pátek 26. dubna 2024 Oto

Policisté dopadli zloděje, kteří navrtávali nádrže aut a kradli z nich palivo

Prostějovští policisté zadrželi čtveřici, která má podle nich na svědomí dvě desítky případů navrtaných palivových nádrží u osobních aut v Prostějově a širokém okolí. Případy se staly od ledna do února letošního roku, dohromady se zlodějům podařilo ukrást přes 600 litrů nafty a benzinu. Za krádež a poškození cizí věci jim hrozí až dva roky vězení, řekl dnes novinářům vedoucí obvodního oddělení Prostějov 2 Petr Kočíř.

Palivové nádrže začali pachatelé navrtávat u osobních aut od 7. ledna, poslední případ se stal 6. února. Na začátku se zaměřovali na auta stojící v prostějovských ulicích, později se jejich rádius rozšířil i na okolní obce, kradli například v Seloutkách, Výšovicích, Brodku u Prostějova, v Hrubčicích či ve Smržicích. „Trestná činnost se odehrávala v noci. Pachatelé do vozidel nevnikali, nezanechávali příliš stop. Hledali jsme proto jinou cestu, jak tuto sériovou trestnou činnost odhalit," uvedl Kočíř.

Prostějovští policisté kvůli četným případům zvýšili kontroly a vyzvali řidiče k větší obezřetnosti. Kvůli odhalení série krádeží sestavili speciální tým, který se věnoval výhradně těmto případům, doplnil vedoucí obvodního oddělení Kočíř. Podle policistů byli pachateli čtyři mladíci ve věku 20 až 25 let, z toho dva bratři. Nejstarší z nich je recidivista, ostatní muži dosud nebyli trestáni. V trestné činnosti se různě střídali. Na svědomí nají podle kriminalistů 24 navrtaných nádrží. Škoda odcizením byla vyčíslena na 22.000 korun, na poškozených nádržích to bylo dalších 56.000 korun.

Ve stejné době operovali na Prostějovsku podle kriminalistů také pachatelé, takzvaní naftaři, kteří se zaměřovali zase na paliva stavebních strojů. Na kontě mají osm vysátých nádrží u dvou bagrů a šesti nákladních automobilů, odcizeno bylo přes 500 litrů nafty. Chyceni při činu byli v Olšanech u Prostějova. Škoda se vyšplhala na téměř 24.000 korun. Podle policistů mají tuto trestnou činnost na svědomí dva muži ve věku 18 let a jeden mladistvý.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, kriminalita, automobilová, krádež, Prostějov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.