úterý 14. května 2024 Bonifác

VIDEO: Od odstřelu OP Prostějov uplynulo pět let. Připomeňte si konec největší textilky své doby

Před pěti lety, 28. června 2014, bylo odstřeleno šest výrobních hal zkrachovalého Oděvního podniku (OP) v Prostějově. Prostějov tak přišel o dominantu průmyslové části města, nad níž se šestipatrové budovy podniku tyčily od roku 1964. Odstřel si vyžádal i krátké uzavření rychlostní komunikace R46.

Odstřel, který sledovaly přímo na místě stovky lidí, se pod vedením střelmistra Zdeňka Šobíška z Prahy chystal ve městě tři měsíce. Střelmistři použili 2404 neelektrických a 856 elektrických náloží, dohromady 1193 kilogramů dynamitu. „Bylo to náročné, jenom to uchodit při nabíjení. Jsme utahaní jako blbci. Obnášelo to spoustu set vrtů do silně armovaných sloupů, které někdy nešly ani vrtat a musely se vypalovat. Nabití a odstřel už byla radost, nejhorší byla příprava," řekl poté Šobíšek.

Majitelem hlavního osmnáctihektarového areálu zkrachovalého OP v Prostějově se roku 2014 stala společnost Astria Group, která se rozhodla výrobní budovy zbourat. Astria Group plánuje na pozemcích postavit do roku 2022 tři velké haly, ve kterých má být umístěna lehká strojírenská výroba a sklady.

Kvůli odstřelu, při kterém byli zraněni dva lidé, padla v prosinci 2014 pokuta. Sankci ve správním řízení dostala fyzická osoba. Poslední symbol továrny, 110 metrů vysoký komín, byl odstřelen v září 2016.

OP Prostějov býval největší českou textilkou a v dobách, kdy firma provozovala i své pobočné závody, pro ni pracovalo až 10 tisíc lidí.

Autoři | Foto Jaroslav Řehulka, youtube.com

Štítky ČR, reality, textil, 28. června, Prostějov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.