pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Na prostějovské hvězdárně se bude promítat maraton seriálu Chernobyl

V letní kino se v závěru srpna na dva večery promění areál hvězdárny v Prostějově. Lidé budou moci pod širým nebem shlédnout televizní minisérii Černobyl o katastrofě jaderné elektrárny. Filmové plátno bude ve čtvrtek 29. srpna a pátek 30. srpna instalováno přímo na zeď budovy hvězdárny. Sdělila to ředitelka Muzea a galerie v Prostějově Soňa Provazová.

„Podařilo se nám získat svolení společnosti HBO k promítání všech pěti dílů seriálu Černobyl právě z produkce této společnosti. Projekční maraton jsme z důvodu dodržení nočního klidu rozdělili do dvou dnů," uvedla Provazová.

Minisérie Chernobyl nominovaná na 19 cen Emmy zobrazuje dění bezprostředně po havárii v dubnu 1986: rozsáhlou úklidovou operaci i vyšetřování katastrofy, kterou způsobil chybně provedený bezpečnostní test v černobylského reaktoru. Jeho výbuch roznesl radioaktivní spad po většině Evropy.

První dva díly seriálu Černobyl hvězdárna promítne ve čtvrtek 29. srpna od 21:30. „Před samotným promítáním zazní přednáška Martina Tylšara o jeho výpravách do postižených oblastí," podotkla Provazová. O den později pak budou od 21:00 promítnuty zbývající tři díly seriálu.

Plátno zapůjčí prostějovské kino METRO 70. Pracovníci kina také technicky zabezpečí projekci seriálu. „Akci Černobyl (ne)plánovaný experiment jsme zařadili jako bonus letošního Prostějovského léta a jsme rádi, že se nám podařilo s hvězdárnou a kinem dohodnout spolupráci. Věřím, že vyjde počasí a lidé si toto netradiční promítání užijí. K dispozici bude i stánek s občerstvením," uvedla náměstkyně primátora Milada Sokolová (ODS).

Organizátoři plánují nevšední promítání v areálu hvězdárny i za horšího počasí. Návštěvníkům doporučují přibalit si pláštěnky, karimatky a repelent proti komárům. „Pokud bude ovšem prudký liják nebo velký vichr, akce se konat nebude," podotkla mluvčí radnice Jana Gáborová. Upozornila, že seriál Černobyl obsahuje drastické scény a není vhodný pro děti a mládež do 18 let.

Autoři | Foto repro Youtube

Štítky ČR, Ukrajina, film, katastrofy, správa, Prostějov, Černobyl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.