čtvrtek 18. dubna 2024 Valérie

V Plumlovské přehradě jsou sinice. Voda na Poděbradech zůstává čistá

Kvalita vody v Plumlovské přehradě se v polovině srpna zhoršila. Může za to lehce zvýšený počet sinic. Hygienici doporučují proto lidem se po koupání osprchovat, řekla ředitelka odboru obecné a komunální hygieny olomoucké krajské hygienické stanice Eva Čehovská. Naopak voda ve štěrkopískových jezerech Poděbrady u Olomouce zůstává čistá.

Vzorky hygienici odebírali v pondělí, výsledky jim přišly dnes. „Jakost vody ve vodní nádrži Plumlov je hodnocena krajskou hygienickou stanicí jako zhoršená jakost vody. To znamená, že je zde mírná zvýšená pravděpodobnost vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci a u některých vnímavých jedinců by se mohly vyskytnout zdravotní potíže po koupání. Z tohoto důvodu doporučujeme se osprchovat," uvedla Čehovská.

Voda v Plumlovské přehradě u Prostějova si zachovávala letos čistotu po celé dosavadní prázdniny. Loni se v kvalita vody zhoršila na konci července. Na začátku srpna ji hygienici označili za nevhodnou ke koupání a situace se do konce prázdnin nezlepšila. Dno přehrady před šesti lety Povodí Moravy nákladně vyčistilo.

V Olomouckém kraji sledují z vodních ploch hygienici také kvalitu vody ve vyhledávaných jezerech Poděbrady u Olomouce, kde zůstává kvalitní voda celou sezonu. Odborníci to přisuzují hydrogeologickým poměrům nádrže, voda navíc obsahuje málo živinných látek, které potřebují pro svůj růst sinice.

Autoři | Foto Facebook Plumlovská přehrada

Štítky ČR, rekreace, zdraví, koupaliště, Olomoucký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.