čtvrtek 28. března 2024 Soňa

V Prostějově bude prvních jedenáct kamenů zmizelých, které připomínají tragické osudy Židů

Prvních 11 kamenů zmizelých, takzvané stolpersteine, bude v září rozmístěno v ulicích Prostějova. Kameny připomenou tragický osud židovských obyvatel Prostějova za druhé světové války přímo u domů, ve kterých bydleli před odvlečením do koncentračních a vyhlazovacích táborů. Stolpersteine budou uloženy i za čtyřletou Evu Gottlobovou a sedmiletého Pavla Gottloba, zavražděné v Malém Trostinci, sdělil Michal Šmucr ze spolku Hanácký Jeruzalém, který akci organizuje.

„S ukládáním začneme 10. září 2019 v 15:00 v ulici Křížkovského, konkrétně pěticí kamenů za ženy rodiny Brennerovy," uvedl Šmucr. Poté budou kameny uloženy i v dalších ulicích, kde před transportem dříve žili židovští obyvatelé.

Stolpersteine objednala pro Prostějov Židovská obec Olomouc přímo u výrobce a autora projektu Güntera Demniga. „Ten se také zúčastní uložení prvních 11 kamenů v Prostějově," podotkl předseda Židovské obce Olomouc Petr Papoušek.

Ukládání kamenů se v září v Prostějově zúčastní i rabín Daniel Mayer, potomek rabína Lesela Brülla z Prostějova. Mayer žije v Izraeli a loni se zúčastnil odhalování pamětní desky obětem holokaustu na budově hlavního vlakového nádraží v Prostějově, které bylo v roce 1942 dějištěm transportu více než tisícovky obyvatel města do koncentračních a vyhlazovacích táborů.

V Prostějově žila do 19. století významná židovská komunita. Prostějov se v posledních letech dostal do hledáčku českých i zahraničních médií kvůli vleklému sporu o pietní úpravu bývalého židovského hřbitova, který byl zničen za německé okupace.

Na místě hřbitova, kde stále leží ostatky téměř 2000 židovských obyvatel, je nyní park a parkoviště. Židovská nadace Kolel Damesek Eliezer se snaží místo bývalého hřbitova rehabilitovat a s radnicí jedná o podobě pietní úpravy.

PSALI JSME: V Olomouci přibylo dalších osm kamenů zmizelých. Připomínají rodinu Evy Grossmannové

Kameny zmizelých byly v předchozích letech instalovány například v sousední Olomouci, kde jich je nyní již přes 200.

Autoři | Foto olomouc.eu, Blanka Martinovská

Štítky ČR, historie, Židé, Prostějov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.