středa 24. dubna 2024 Jiří

Výstava s názvem 30 klíčů pro Samet připomene každodenní život v socialismu

Každodenní život v socialistickém Československu i v prvních letech po sametové revoluci připomene návštěvníkům netradiční výstava a festival s názvem 30 klíčů pro Samet, kterou od 11. do 17. listopadu v kostele Husova sboru v centru Prostějova uspořádá Divadlo Plyšového Medvídka. Součástí týdenní akce bude také koncert punkové skupiny či představení divadelní hry Václava Havla. Uvedla to mluvčí radnice Jana Gáborová.

Pro školáky i veřejnost budou připraveny pravidelné komentované prohlídky v dobových kostýmech. Chybět nebude výstava fotografií, plakátů, tisku a dalších artefaktů z 80. a 90. let minulého století, předmětů denní potřeby a uniforem ozbrojených či jiných uniformovaných složek.

Na výstavě bude také interaktivní koutek pro děti. „Děti si mohou pohrát se starými hračkami či se za dohledu rodičů projet na retro tříkolce, vyfotografovat se u motorky veřejné bezpečnosti nebo v sajdkáře sovětských okupantů," uvedla Gáborová.

Organizátoři návštěvníkům představí projekt nazvaný "Mobilní fastfoodová knihovnička". Lidé si budou moci ukrojit chleba na kráječi z východní části Berlína či si vlastnoručně umlít pravou zrnkovou kávu.

Divadelní Studio Viktorka z Holešova do Prostějova přiveze Havlovu hru Audience. Na programu akce 30 klíčů pro samet je i křest románu Ladislava Vrchovského Kdy na slzy není čas. „Nezapomenutelným zážitkem jistě bude koncert punk - rockové legendy 90. let Vaškův Věšák," uvedla Gáborová.

Týdenní akce bude zakončena v neděli 17. listopadu dopoledne bohoslužbou za svobodu a demokracii. „Po jejím ukončení bude ještě poslední možnost využít komentované prohlídky," dodala Gáborová.

Autoři | Foto Facebook Vzpomínky na socialismus

Štítky ČR, historie, zajímavosti, 1989, Prostějov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.