neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

Psí terapeutové pomáhají pacientům LDN v Prostějově

Na oddělení LDN nemocnice Prostějov nově dochází dvě nové psí terapeutky, které mají pomoci překonat fyzické a duševní problémy nemocných.

Obě fenky jsou plemene Hovawarta, majitelka obou fenek s nimi dochází k pacientům na oddělení, které disponuje 96 lůžky. 

„Cením si možnosti obnovit canisterapii na našem oddělení a z předchozích zkušeností s touto metodou vím, že bude mít pozitivní vliv na naše pacienty. Přítomnost canisterapeutického psa významně zpříjemňuje pacientům pobyt v nemocnici, pomáhá jim se zklidnit a rozptýlit. U obzvlášť nepřístupných pacientů zprostředkovává nezbytnou komunikaci mezi pacientem a personálem, často je i součástí celkové rehabilitace pacienta,“ uvádí Michal Hleb, primář Léčebny dlouhodobě nemocných Nemocnice Prostějov.

Psi vycvičení pro canisterapii musí složit zkoušky základní poslušnosti se speciálními cviky. Testuje se chování psa ve vypjatých situacích. Teprve pak získá certifikát a každé dva roky se obnovují povahové zkoušky psa.

Kvalitní canisterapie má hlavně pozitivní účinky na motivaci pacienta. „Těžko přesvědčíte seniora, který je po mozkové mrtvici, aby cvičil, když jej každý pohyb bolí. Ale nemusíte jej dvakrát pobízet, aby natáhl ruku a dal psovi piškot, přitom podpoříte jeho motoriku. Obdobně pracujete i s dětmi,“ popisuje účinky canisterapeutka Blanka Hašová  a dodává, že je pro úspěch terapii žádoucí, když ji zdravotní sestry navedou, co by pro daného klienta mohlo být přínosem.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto prostejov.eu

Štítky canisterapie, psi, LDN, nemocnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.