pátek 17. května 2024 Aneta

Nemocnice v Prostějově oslaví "Den prevence zeleného zákalu" bezplatným vyšetřením zraku

Nemocnice Prostějov začátkem března pořádá preventivní akci pro širokou veřejnost, která má zájem o kontrolu zraku, případnou konzultaci nebo třeba o nahlédnutí na oddělení oftalmologů.

Nemocnice na svém dni otevřených dveří nabídne návštěvníkům vyšetření nitroočního tlaku bez žádanek a předchozího objednání. 

„Vyšetření nitroočního tlaku, který je jedním z rizikových faktorů glaukomu, lidově řečeno zeleného zákalu, je bezbolestné, velmi rychlé, nenáročné pro pacienta. Vyšetřujeme jej bezdotykovou metodou, kdy speciální vzduchový tonometr foukne proud vzduchu proti oku. Ten svým tlakem oplošťuje rohovku a podle naměřených parametrů přístroj určí hodnotu nitroočního tlaku, přičemž čím vyšší je hodnota, tím vyšší je nitrooční tlak,“ popisuje MUDr. Petr Frgál, primář očního oddělení Nemocnice Prostějov

Den otevřených dveří očního oddělení nemocnice pořádá 6. března od 10 do 14 hodin k příležitosti Dne prevence zeleného zákalu.  

 „Kontrola zraku je zcela zásadní pro zdravý stav očí a prevenci proti očním vadám a zákalům. Denně své oči namáháme častým používáním notebooků a mobilních telefonů. Oči vystavujeme modrému světlu, nutíme je neustále zaostřovat na pixely a díváme se celé hodiny do jednoho bodu ve stále stejné vzdálenosti,“ vysvětluje MUDr. Petr Frgál a dodává, že včasné odhalení zákalu či jiných vad má obrovský vliv na budoucí kvalitu života jedince.

Glaukom s otevřeným úhlem, který je podle tiskové mluvčí nemocnice, Radky Miloševské, nejrozšířenější, obyčejně začíná ve věku 40 až 45 let a mezi jeho projevy patří občasné zamlžené vidění, pocit tlaku v oku nebo větší zraková únava. K jeho vzniku ale může dojít i po úrazu, lécích nebo zánětech.  

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto agel a.s.

Štítky nemocnice, zrak, vyšetření, oči, zákal, Prostějov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.