pátek 17. května 2024 Aneta

Zdravotníci u pacientů bezplatně prověří podezření na zelený zákal

Personál prostějovské nemocnice nabídne v pátek 6. března zájemcům vyšetření nitroočního tlaku v rámci Dne prevence zeleného zákalu. V pátek mezi desíti a čtrnácti hodinami mohou pacienti na očním oddělení také konzultovat problémy se zrakem.

Vyšetření nitroočního tlaku, který je jedním z rizikových faktorů glaukomu, lidově řečeno zeleného zákalu, je bezbolestné, velmi rychlé, nenáročné pro pacienta. Vyšetřujeme jej bezdotykovou metodou, kdy speciální vzduchový tonometr foukne proud vzduchu proti oku. Ten svým tlakem oplošťuje rohovku a podle naměřených parametrů přístroj určí hodnotu nitroočního tlaku, přičemž čím vyšší je hodnota, tím vyšší je nitrooční tlak,“ popsal primář očního oddělení Petr Frgál. Den prevence je určen lidem, kteří mají se zrakem dlouhodobě problémy a těm, kteří si kvalitu svého zraku chtějí jen ověřit.

Nejrozšířenějším je glaukom s otevřeným úhlem. Ten se projevuje občasným zamlženým viděním, tlakem v oku nebo zrakovou únavou. Obyčejně postihuje lidi ve věku mezi čtyřiceti a pětačtyřiceti lety. Častou příčinou vzniku glaukomu může být úraz, zánět nebo užívání některých léků.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Olomoucká Drbna

Štítky Nemocnice Prostějov, vyšetření, zelený zákal

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.