sobota 4. května 2024 Květoslav

Lihoviny z Palírny U Zeleného stromu jdou na odbyt, prodej vzrostl o pětinu

Palírna U Zeleného stromu loni zvýšila prodej o 22 procent a vyrobila více než 120 tisíc hektolitrů lihovin. Celková produkce prostějovské likérky tak obnášela zhruba 20 milionů lahví, jak uvedl ředitel Palírny U Zeleného stromu Pavel Kadlec. Desetinu produkce palírna loni exportovala do dvou desítek zemí. Hlavním exportním teritoriem je Slovensko.

„Zájem o kvalitní české výrobky se dlouhodobě zvyšuje, což potvrzují i naše výsledky. Oproti roku 2018 například o 70 procent narostly prodeje Staré žitné myslivecké Reserve, která zraje v dubových sudech čtyři roky," uvedl Kadlec.

Společnost loni podle Kadlece výrazně zvýšila také prodej Hanácké vodky, lidé si jí koupili o milion lahví více než v roce 2018. Na Slovensku se šestinásobně filtrované vodce zvýšil odbyt bezmála o 70 procent. „U Hanácké vodky to vnímáme jako úspěch, za kterým stojí hlavně navázání nové spolupráce s tamějšími klíčovými zákazníky, tedy s nákupními aliancemi FRESH a CBA a zahraniční síť Kaufland," řekl Kadlec.

Meziročně si palírna podle Kadlece polepšila také v kategorii rumů, jejich prodej vzrostl o 28 procent. Nejvíce se na tomto výsledku podílel pětiletý panamský rum Heffron.

Kadlec upozornil, že zároveň roste obliba ultraprémiových destilátů z produkce Distillery Kleiner, která je součástí Palírny U Zeleného stromu od roku 2017. „Stoupající zájem o jednoodrůdové destiláty z ručně sbíraného ovoce potvrzuje i poptávka luxusních restaurací. Ty pálenky, které zrají až několik let, často v sudech po jiném ušlechtilém alkoholu, odebírají čím dál tím víc. Momentálně je najdete například v Alcronu, největší zájem je o Kleiner Apricot XO 7," řekl Kadlec.

Firma Palírna U Zeleného stromu vznikla v roce 2011 sloučením společností Granette a Starorežná Prostějov. Průměrná roční produkce likérky činí zhruba 100 tisíc hektolitrů alkoholických nápojů. Do jejího výrobního portfolia patří více než sto produktů. V roce 2012 firma dokončila přesun výroby likérů z Ústí nad Labem do Prostějova.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky nápoje, Palírna U Zeleného stromu, Prostějov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.