neděle 5. května 2024 Klaudie

Prostějovská nemocnice má ve svém areálu nové odběrové místo. Postavili jej vojáci

Vojáci z 601. skupiny speciálních sil vybudovali dnes ráno v areálu prostějovské nemocnice nové odběrové místo pro vzorky s podezřením na koronavir. Jde o další stanoviště tohoto typu v Olomouckém kraji. Podobné místo vyrostlo za pomoci vojáků také ve čtvrtek na okraji zasažené zóny u Litovle, od soboty slouží i v areálu Fakultní nemocnice v Olomouci a odběrné stany byly vybudovány i v areálu šumperské nemocnice.

Počet odběrů by se měl v kraji významně zvýšit. Od víkendu sem nemocné mohou posílat nejen hygienici, ale i praktičtí lékaři. Nové mobilní stanoviště pro odběr vzorků v Prostějově vyrostlo u parkoviště před nemocnicí. Zdravotníci zde budou lidem odebírat vzorky přímo ve voze. „Indikace pacientů nebude jen přes hygienickou stanici, ale i přes praktického lékaře, takže očekávám, že těch odběrů bude daleko více. Pro Prostějov je to důležitá zpráva," řekl dnes novinářům primátor Prostějova František Jura.

Podle primátora se v nemocnici dosud testovalo i na zdejším infekčním oddělení, jediném oddělení svého druhu v celém Olomouckém kraji. „Zatím to zvládali, nicméně jak ta situace postupuje, je potřeba mít ještě jedno odběrné místo. Tím, že dnes může již indikovat i praktický lékař, očekávám, že těch odběrů bude více," doplnil primátor s tím, že v této chvíli se zde zatím samoplátci otestovat nemohou.

Podobné stanoviště vyrostlo také o víkendu na horním parkovišti u Teoretických ústavů v areálu Fakultní nemocnice v Olomouci. „V provozu je od soboty od 08:00. První den jej využilo deset lidí," řekl dnes mluvčí nemocnice Adam Fritscher. Speciální odběrové stany vybudovala nově také šumperská nemocnice, lidé je najdou na okraji nemocničního areálu u hlavního vstupu. Ani tam však samoplátci neuspějí, zdravotníci vyšetří lidi pouze s žádankou. „Odběrové místo bude otevřeno každý den od 7:00 do 14:30. Nemocnice připravila pro podezřelé s nákazou dva stany. Jeden pro pěší a jeden pro řidiče, kteří přijedou do nemocnice vlastním vozem, takže jim stěry budou odebírány přímo přes okénko," sdělila mluvčí nemocnice Hana Hanke.

Mobilní stanoviště vybudovali vojáci ve čtvrtek ráno také u Nových Zámků hned u hranic uzavřené zóny nedaleko Litovle. Podle hejtmana Ladislava Oklešťka jsou zde zdravotníci schopni odebrat až sto vzorků denně. Speciální odběrové stany postavila již dříve také Vojenská nemocnice v Olomouci. Kromě mobilních míst odebírají zdravotníci odběry lidem i na stálých odběrných místech v nemocnicích.

Autoři | Foto Facebook Nemocnice Prostějov

Štítky ČR, zdraví, nemocnice, armáda, koronavirus, Prostějov, Olomoucký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.