neděle 5. května 2024 Klaudie

Některé domovy důchodců stále nemají respirátory. V Prostějově nejsou, v Tovačově ano

Některé domovy pro seniory v Česku podle zjištění ČTK zatím stále čekají na dodávku respirátorů, o kterých v pátek informoval ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Přitom senioři patří mezi nejohroženější nákazou koronavirem. Podle Vojtěcha jeho úřad v noci na dnešek poslal domovům 200.000 respirátorů jako pomoc ministerstvu vnitra, pod které spadají, než dostane další dodávky ochranných prostředků. Respirátory zatím nedorazily do prostějovského domova seniorů.

Nákaza novým koronavirem se vyskytla už v nejméně sedmi domovech důchodců. Ministryně sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) v sobotu v podvečer České televizi řekla, že půl milionu respirátorů od ministerstev vnitra a zdravotnictví do domovů pro seniory už směřuje a zařízení by je měla mít nejpozději k dispozici počátkem týdne. Jejich distribuci mají na starosti kraje.

V Olomouckém kraji jsou domovy pro seniory zásobeny různě, zatímco některým chybí, jiné jsou vybaveny dostatečně. Respirátory zatím nedorazily do Domova seniorů Prostějov, jehož zřizovatelem je Olomoucký kraj. "Respirátory jsme ještě nedostali. Dostali jsme z kraje přes hasiče roušky. Roušky a dezinfekci jsme dostali také od jiných dárců a sponzorů, ale respirátory ne," řekl v sobotu Michal Musil ze správy budov prostějovského domova. Naopak domov pro seniory v Tovačově na Přerovsku, který je také příspěvkovou organizací Olomouckého kraje, je respirátory dostatečně vybaven. "Zásilku respirátorů jsem přebírala v pátek na hasičském záchranném sboru. Pro náš domov jsem převzala 1200 respirátorů a nějaké dezinfekce. Zda přijde ještě něco dnes, zatím nevím," řekla ředitelka domova Lenka Olivová. "Počet je pro nás zatím dostačující, nějakou zásilku jsme přebírali od kraje již v pondělí, něco se nám podařilo sehnat i přes naše dodavatele," doplnila ředitelka.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky respirátory, duchodci, výbava, koronavirus

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.