pondělí 29. dubna 2024 Robert

Domek, ve kterém bydlel Petr Bezruč, prošel opravou za miliony

Zhruba osm milionů korun stála rekonstrukce červeného domku v Kostelci na Hané na Prostějovsku, ve kterém na sklonku svého života pobýval básník Petr Bezruč. Opravený červený domek s novou expozicí věnovanou Bezručovi byl dnes zpřístupněn veřejnosti po bezmála patnáctileté pauze.

"Červený domek dlouho chátral. V minulosti se dokonce uvažovalo o jeho zbourání. Díky krajské investici teď v regionu přibylo další místo, kde lidé získají informace o životě a tvorbě umělce, který se zapsal do naší historie," řekl dnes novinářům hejtmanův náměstek Petr Vrána.

Opravě předcházela demolice sousedního objektu. Červený domek pak byl celý zrekonstruován. Ve dvou přízemních místnostech je nyní instalována expozice o jeho nejslavnějším obyvateli básníku Petru Bezručovi.

"V místnosti do ulice je k vidění vybavení pokoje tak, jak jej Petr Bezruč obýval. V místnosti do dvora jsou panely s texty o životě a díle básníka. Uprostřed stojí vitrína s dokumenty a osobními věcmi," podotkla ředitelka Muzea a galerie v Prostějově Soňa Provazová.

K domu byla přistavěna pergola, kde mohou návštěvníci posedět. U domu je travnatá plocha a altánek, ve kterém Bezruč rád trávil volné chvíle. Provoz červeného domku bude pouze sezonní, a to od dubna do října s otevírací dobou od úterý do neděle.

V nápadně červeném domku, který vlastní kraj, byla už dříve expozice věnovaná Bezručovi. Její návštěvnost ale po roce 1989 prudce klesla a v posledních letech byla takřka nulová. Exponáty byly proto přemístěny do depozitu prostějovského muzea.

Červený domek v Kostelci na Hané není od roku 2015 na seznamu nemovitých kulturních památek. O jeho vyřazení ze seznamu požádalo olomoucké hejtmanství, kterému se díky tomu uvolnily ruce pro jeho rekonstrukci.

Bezruč, pravým jménem Vladimír Vašek, se narodil v roce 1867 v Opavě a zemřel v roce 1958 v Olomouci. Slezský básník byl oslavovaný komunistickým režimem pro plamennou bojovnost svých veršů. Napsal jedinou sbírku emociálně silných Slezských písní. Literární historici dodnes spekulují o jejím autorství.

Autoři | Foto Olomoucký kraj

Štítky ČR, správa, literatura, stavby, Bezruč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.