neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

Hospodaření Prostějova loni skončilo schodkem 46 milionů korun

Schodkem 45,6 milionu korun skončil loni rozpočet Prostějova, deficit byl ale výrazně nižší než v upraveném rozpočtu plánovaná ztráta 186,4 milionu korun. Záporné saldo radnice pokryla z vlastního přebytku hospodaření minulých let.

Nižší ztrátu Prostějov podle něj vykázal zejména díky úspoře na výdajové stránce rozpočtu města. Celkové výdaje města byly loni ve skutečnosti čerpány pouze na 92,87 procenta, oproti upravenému rozpočtu tak vznikla úspora 91,5 milionu korun. Naopak celkové příjmy města loni nakonec činily 1,146 miliardy korun a ve srovnání s upraveným rozpočtem byly vyšší o 49,24 milionu korun

Provozní výsledek hospodaření Prostějova, což je rozdíl mezi běžnými příjmy a výdaji, vykázal přebytek 196,12 milionu korun. Celkový výsledek hospodaření města pak byl podle Jury výrazně ovlivněn výší kapitálových výdajů, které v roce 2019 činily 304,48 milionu korun. Kapitálové výdaje směřují do modernizace a rozšíření obecní infrastruktury.

„Jako významný faktor, který se podílí na pozitivním výsledku hospodaření, je i nulový ukazatel dluhové služby, který je dán tím, že město Prostějov ke svým dobrým finančním výsledkům nepotřebuje žádné bankovní úvěry a je schopno tak vysoké investiční výdaje financovat ze svého rozpočtu a vlastních finančních rezerv,“ uvedl prostějovský primátor František Jura.

Prostějov letos podle schváleného rozpočtu hospodaří s výdaji 1,106 miliardy korun, které o 69 milionů korun převyšují očekávané příjmy města. Schodek naplánovaný kvůli připraveným investicím má město pokrýt ze svých finančních rezerv. Skutečné příjmy rozpočtu Prostějova budou ale kvůli epidemii koronaviru nižší, radnice bude muset upravit i výdaje.

Autoři | Foto Olomoucká Drbna

Štítky prostějov, schodek, miliony, hospodaření

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.