pondělí 29. dubna 2024 Robert

Prostějov rozšiřuje plochu květnatých luk, zabírají tisíce metrů

Několik tisíc metrů čtverečních už v Prostějově zabírají květnaté louky, které radnice začala vysévat v roce 2009 a postupně jejich plochu rozšiřuje. Naposledy loni na podzim přibylo 6440 metrů druhově pestrého trávníku s kvetoucími rostlinami. Květnaté louky mají pozitivní vliv na městské prostředí.

„Město Prostějov dlouhodobě spolupracuje s odborníky na oblast květnatých luk a druhově bohatých trávníků. Naše městské louky tak mají tu nejlepší péči a můžeme se z nich těšit po mnoho let,“ uvedla náměstkyně primátora Milada Sokolová. Květnaté louky zpestřují několik lokalit Prostějova. Loni radnice experimentovala, když při zakládání květnaté louky použila regionální osivo z louky nad nedalekou Ohrozimí.

„Ve spolupráci s odborníky byly pro každou plochu zvoleny takové druhy, které na ní mohou prosperovat. Na většině nově osetých ploch najdeme 40 až 100 druhů rostlin, což je podstatně víc než v běžném městském trávníku. Úměrně tomu roste i počet živočichů, kteří takové prostředí mohou využít,“ uvedl předseda komise životního prostředí Libor Marčan.

Květnaté louky mají podle Marčana pozitivní vliv na životní prostředí města. Ve vyšší trávě se totiž zachytí prach a různé nečistoty. Květnaté louky také umí lépe hospodařit s vláhou a výrazně zvyšují biodiverzitu, jelikož jsou pastvou pro opylovače a domovem mnoha druhů hmyzu, který slouží jako potrava ptáků. Náklady na údržbu květnatých luk jsou navíc nižší, neboť tyto luční porosty se sečou pouze dvakrát ročně.

Autoři | Foto prostejov.eu

Štítky ČR, příroda, správa, Prostějov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.