pátek 3. května 2024 Alexej

Kvalita vody v Plumlovské přehradě se zlepšila. V přerovské Laguně naopak představuje riziko

Kvalita vody v Plumlovské přehradě u Prostějova se oproti minulému týdnu zlepšila. Vyplývá to ze vzorků vody, které odebrali hygienici tento týden v pondělí, výsledky dostali dnes. Lidé se mohou v této rekreační oblasti znovu koupat bez obav, zdravotní potíže jim nehrozí, řekla ředitelka odboru obecné a komunální hygieny olomoucké krajské hygienické stanice Eva Čehovská. V Přerově naopak radnice oznámila, že není vhodná voda na koupání na tamním přírodním koupališti Laguna.

„Jedná se o vodu vhodnou ke koupání, je to voda nezávadná s nízkou pravděpodobností vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci. Je tam výrazné zlepšení oproti minulému týdnu, kdy se zde vyskytoval vodní květ a uhynulé ryby ve větším počtu. V současné době se vodní květ výrazně zlepšil, sinice jsou zcela v pořádku a v den odběru uhynulé ryby nebyly nalezeny a neměli jsme indicie ani o tom, že by se zde vyskytovaly v sobotu či v neděli,“ uvedla hygienička. Doplnila, že další odběr je v plánu příští týden v pondělí.

Vodu ve vodní nádrži Plumlov hodnotili hygienici jako vodu se zhoršenou jakostí minulý týden ve čtvrtek. Za zhoršenou jakostí vody nebyl výrazný nárůst množství sinic, které trápí přehradu i po jejím vyčištění během prázdnin každoročně, ale právě vodní květ a výskyt uhynulých ryb. Hygienikům se přitom nepodařilo zjistit, proč ryby lekly.

Přerovská Laguna vhodná ke koupání není

Naopak přerovská radnice oznámila, že voda na přerovském přírodním koupališti Laguně neodpovídá hygienickým požadavkům a představuje zdravotní riziko. „Podle pracovníků Zdravotního ústavu v Ostravě jde především o riziko pro děti, těhotné ženy, alergiky a lidi s oslabeným imunitním systémem. V Laguně se totiž podle zjištění odborníků nachází sinice, rozsivky penátní, zelené řasy a obrněnky, které mohou koupajícím způsobit zdravotní problémy,“ uvedla mluvčí radnice.

Vzorky byly na objednávku Technických služeb města Přerova odebrány v polovině července, podruhé kvůli odběrům přijedou zaměstnanci hygienických laboratoří na začátku či v půlce srpna, dodala mluvčí radnice.

Autoři | Foto By Jiří Komárek [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], from Wikimedia Commons

Štítky ČR, rekreace, zdraví, koupaliště, Olomoucký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.