pondělí 6. května 2024 Radoslav

Tropické teploty trhají rekordy v návštěvnosti koupališť. Na Plumlově ale přibylo sinic

Jakost vody v Plumlovské přehradě u Prostějova se po třech bezproblémových týdnech opět zhoršila, vyplývá z výsledků odběrů provedených v pondělí. Podle hygieniků přibylo sinic. Naopak ve štěrkopískových jezerech Poděbrady u Olomouce se mohou lidé nadále koupat bez obav, voda je tam stále čistá. Řekla to dnes ředitelka odboru obecné a komunální hygieny olomoucké krajské hygienické stanice Eva Čehovská.

„Vodu ve vodní nádrži Plumlov hodnotíme jako vodu se zhoršenou jakostí. Jedná se o mírně zvýšenou pravděpodobnost vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci a u některých vnímavých jedinců by se mohly vyskytnout zdravotní potíže, proto doporučujeme se po koupání řádně osprchovat,“ uvedla hygienička.

Problémy na Plumlovské přehradě se poprvé toto léto objevily v polovině července, kdy tam hygienici objevili vodní květ, ale i leklé ryby. Problém se sinicemi však tehdy nebyl. Následující týden byla kvalita vody opět v pořádku, stejně jako před dvěma týdny. Na štěrkopískových jezerech Poděbrady hodnotí hygienici jakost vody stupněm jedna dlouhodobě, problém s kvalitou vody zde není ani na konci koupací sezony.

Tropické teploty v posledních dnech trhají rekordy v návštěvnosti nejen na přírodních plochách, ale i na koupalištích. Správci koupališť tak mají podle svých slov pěkné tržby. „Návštěvnost je nad očekávání. Máme tady denně 500 až 700 lidí, chodí už ráno, už v 08:30 máme frontu. Jsou to plavci, kteří nemají rádi hluk,“ řekl dnes správce šternberského koupaliště Jaroslav Vyhnánek.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, rekreace, zdraví, koupaliště, Olomoucký, plumlov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.