čtvrtek 2. května 2024 Zikmund

Kvalita voda v Plumlovské nádrži se nezlepšuje. Mohou za to přemnožené sinice

Kvalita vody v Plumlovské přehradě u Prostějova zůstává na základě výsledků posledních rozborů i nadále zhoršená. Mohou za to především přemnožené sinice. Podle hygieniků by tak měli být obezřetní především vnímaví lidé, doporučují proto se po koupání osprchovat, řekla dnes ředitelka odboru obecné a komunální hygieny olomoucké krajské hygienické stanice Eva Čehovská. Za zhoršenou označili jakost vody hygienici v této nádrži i při posledních odběrech před dvěma týdny.

Vzorky odborníci naposledy na Plumlově odebírali tento týden v pondělí, výsledky dostali na stůl hygienici dnes. „Vodu ve vodní nádrži Plumlov hodnotíme jako vodu s mírně zvýšenou pravděpodobností vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci. U vnímavých jedinců by se mohly vyskytnout zdravotní potíže, proto se doporučuje po koupání důkladné osprchování. Jedná se o vodu zhoršené jakosti hodnocenou číslem tři,“ uvedla hygienička.

Toto hodnocení podle Evy Čehovské vyplynulo kvůli zvýšenému nálezu sinic, snížené průhlednosti a vyšší koncentraci chlorofylu. „Nicméně sinice nepřesahují hodnotu 100 tisíc buněk na mililitr,“ doplnila hygienička.

Problémy na Plumlovské přehradě se poprvé toto léto objevily v polovině července, kdy tam hygienici objevili vodní květ, ale i leklé ryby. Problém se sinicemi však tehdy nebyl. Následující týden byla kvalita vody opět v pořádku, stejně jako následující dva týdny. Potíže se znovu objevily až při předchozích odběrech před 14 dny.

Na štěrkopískových jezerech Poděbrady hodnotí hygienici jakost vody stupněm jedna dlouhodobě, problém s kvalitou vody zde není ani na konci koupací sezony. Vzorky vody tam odborníci odebírají jednou za 28 dnů, poslední odběr je naplánován na 7. září.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, rekreace, zdraví, koupaliště, Olomoucký, plumlov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.