pondělí 29. dubna 2024 Robert

Kvalita vody na Plumlovské přehradě se zhoršila, hygienici nedoporučují koupání

Kvalita vody v Plumlovské přehradě u Prostějova se proti předchozím dnům ještě zhoršila a hygienici tam koupání nyní nedoporučují. V pětibodové škále je nádrž na čtvrtém stupni, může za to především vyšší koncentrace vodního květu, řekla dnes ředitelka odboru obecné a komunální hygieny olomoucké krajské hygienické stanice Eva Čehovská. Naopak ve štěrkopískových jezerech Poděbrady u Olomouce je voda stále čistá.

Vzorky vody odebírali odborníci na obou lokalitách v pondělí, výsledky dostali dnes. "Voda ve vodní nádrži Plumlov je zařazena do kategorie čtyři, to znamená, že jde o vodu nevhodnou ke koupání. Jde o vodu, která neodpovídá hygienickým požadavkům a pro uživatele představuje zdravotní riziko. Koupání a provozování vodních sportů nelze doručit zejména dětem, těhotných ženám, osobám trpícími alergiemi a osobám s oslabeným imunitním systémem," uvedla Čehovská.

Na Plumlovské přehradě je vyšší výskyt sinic, jejichž koncentrace překročila první stupeň. "Došlo k překročení druhého stupně pro chlorofyl a máme zde nález vodního květu, který dosáhl třetího stupně a snížila se průhlednost vody. To jsou důvody, proč je jakost vody zařazena do stupně čtyři," doplnila hygienička.

Problémy s kvalitou vody se objevily již letos v červenci

Problémy na přehradě se letos poprvé objevily v polovině července, kdy tam hygienici objevili vodní květ i leklé ryby. Následující týden byla kvalita vody opět v pořádku, stejně jako následující dva týdny. Potíže se znovu objevily v polovině srpna, kdy hygienici kvalitu vody označili jako zhoršenou, tedy na stupni tři.

Na štěrkopískových jezerech Poděbrady hodnotí hygienici jakost vody stupněm jedna dlouhodobě, problém s kvalitou vody zde není ani na konci koupací sezony.

Autoři | Foto By Jiří Komárek [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], from Wikimedia Commons

Štítky ČR, rekreace, zdraví, koupaliště, Olomoucký, AUDIO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.